divendres, 20 de desembre del 2024

Els nostres amics de Wine Factory

Estàs passejant pel barri de Les Cort de Barcelona hi has de comprar un vi? T'agradaria que algú t'aconsellés i no caure en les típiques recomanacions comercials? 



Doncs al carrer Vallespí  pots trobar-hi la Wine Factory, un petit temple del vi que regeix el Marco, un suec que transmet la seva passió en cada recomanació i que de ben segur t'ajudarà a triar la millor opció.

Foto propietat de Wine Factory

Entrareu en una botiga en que es nota la selecció personal del propietari, que contínuament està treballant en la cerca de nous vins per oferir als seus clients, l'organització de tastos, visites a cellers i altres activitats.

Foto propietat de Wine Factory

Ara, entre aquesta oferta, també trobareu la nostra Lluna Vella 2017, cosa que ens fa molt contents.

Foto propietat de Wine Factory


Els trobareu a;

Wine Factory
Carrer del Vallespir, 180
08014 Barcelona

diumenge, 1 de desembre del 2024

Companys de viatge a Ithaca

Fa més d'un any i mig vàrem enrolar-nos en un viatge a Ithaca, un viatge sota el lideratge de Bernat i el Jorge, un viatge pel Mediterrani on els companys de viatge són cellers singulars amb vins singulars del: Líban, Gràcia, Itàlia, França, etc..

Va ser una trobada al Restaurat Kamikaze de Barcelona, i com si es tractés de retrobar-se amb vells amics, en molt poca estona va sorgir la màgia, i és que diuen que la música és un idioma universal, però el vi també ho és, i entre els 19 vins que vàrem navegar d'una banda a l'altra d'aquest "mare nostrum" amb alguna incursió a les Illes Canàries.

El menú degustació que ens va preparar l'equip del Restaurant Kamikaze era una delícia, una explosió de gustos i textures que van fer encara més especial aquella trobada, una travessa que va començar al Penedès, d'on vàrem poder tastar els escumosos del celler Cisteller, tot just acceptat dins a CORPINAT aquest dimecres, per després anar-nos-en al Líban, amb el Sept, un vi que t'emociona, que et desperta sentiments. Però el Bernat va girar el timó i llavors, ens vàrem trobar a Croàcia, amb el Kaamen, per qui digui que els grans vins només es fan a 2 o 3 països.

Vàrem tenir l'oportunitat de comparar 3 xarel·los amb elaboracions diferents a cegues i jugar una mica mentre el vaixell es desviava i se'ns enduia a les Illes Canaries, d'on vàrem tastar una raresa de vinyes d'Ariel prefil·loxèriques de 250 anys.

Va arribar el moment de tastar el vi del meu veí a taula, el Gaël Petit, un viticultor del sud del Rhonë, per damunt de Marsella, un cupatge meravellós amb garnatxa, cinsault, carinyena i altres, que em va emocionar, va fer que em sentís a casa.

No sé, en vàrem tastar tants, que ara només us parlaré de dues garnatxa en format magnum, l'una era la nostra La Guinardera 2019 i l'altra era una cannonau de Sardenya que em va fer tremolar.

Va arribar el moment d'arribar a port, però encara ens queden molts viatges junts!!

Moltes gràcies Jorge i Bernat per contar amb nosaltres entre la vostra tripulació.

dilluns, 25 de novembre del 2024

Comencem la collita de l'oliva

Aquest any en tenim alguna, tot i haver estat un any molt sec i no gaudir d'una collita gaire abundant: Una branqueta aquí, una branqueta allí.

Les darreres pluges han fet que les poques olives que van aguantar la sequera, i que malgrat aquestes pluges, no van caure, aquestes poques escollides s'han inflat i fan goig de veure. Rojals i arbequines de la nostra finca del Mas de dalt que collirem a estones entre el pare, ja recuperat, i jo mateix.

L'any passat no vàrem collir-ne ni una, però aquest any, si més no en collirem unes quantes a veure si en tenim prous per l'oli de casa.



divendres, 22 de novembre del 2024

Vini e amicizia

Ja van una colla d'anys que per aquestes dates el nostre amic Massimiliano de Vinos y Max ens convida a fer un tast a la seva botiga, i aquest any ha estat un tast amb tots els vins del nostre celler, un tast per parlar del Priorat, la llicorella i òbviament, de la garnatxa.

Va ser un tast molt agradable, on la gent va entrar al joc tot seguit, i vàrem aconseguir allò tant màgic que es produeix quan deixa de ser un tast magistral per donar lloc a un tast entre amics.

És clar que vàrem començar amb la Parhelia 2023 i mostrant la tipicitat, mineralitat i acidesa de la llicorella que es transmet a la nostra garnatxa blanca i que s'expressa amb un caràcter molt diferent del que manifesta aquest raïm en altres zones.

Després un vi trencador, un vi per trencar motlles i idees preconcebudes sobre el Priorat, la nostra Ruella 2021, fruita, flors, mineralitat i frescor en una copa que expressen una anyada 2021 amb l'efecte de la nevada i sense emmascarament de criança.


Després la Lluna Vella 2017 i La Guinardera 2020, que ens serveixen per explicar la importància i la influència de l'alçada, l'orientació i el temps en ampolla per trobar cadascuna de les expressions de les nostres vinyes.


Un tast molt distès i enriquidor que vàrem acabar amb el Cèrcol Daurat 2016, que va arrodonir l'explicació de les mil cares que dona la garnatxa.

Moltes gràcies Max!!!  Grazie mille, amico mio!!! Ci vediamo l'anno prossimo!!!

diumenge, 17 de novembre del 2024

El món del vi ho ha tornat a fer

Ja en van unes quantes edicions i el nostre celler no hi vol faltar, doncs la causa s'ho val, i és que dins de les activitats de Posat la Gorra Molins de Rei, el Tast Solidari pro Afanoc és tast on es marida vins amb la solidaritat envers l’Associació de Nens amb Càncer (AFANOC), formada per pares, mares, amics i familiars de nenes i nens afectats per aquesta malaltia.

El tast forma part de les activitats que es fan a Molins de Rei per recaptar fons per aquesta causa dins la campanya Posa’t la Gorra de Molins de Rei que organitza l’Associació de Suport als infants de Molins de Rei

Tots els diners recollits en les activitats que es realitzen a Molins de Rei, inclòs el Tast Solidari, aniran destinats a millorar la qualitat de vida dels nens i nenes malalts de càncer i de les seves famílies, donant suport al a la Casa del Txuklis, un projecte que permet disposar de allotjament i suport als nens i a les famílies que estan en tractament.

Aquest any, els vins que es van tastar i que comentaren diferents sommeliers i entesos col·laboradors van ser:

  • Saial Blanc 2022. DO Catalunya
  • Misteriós Xarel·lo 2022. El Jardí dels Sentits (DO Penedès)
  • Taleia 2021, Castell D’Encus (DO Costers del Segre)
  • Blanc Àtica 3x3 2021 Parató (DO Penedès)
  • Gramona Imperial 2018. Gramona (Corpinnat)
  • Finca Malaveïna 2022. Perelada (DO Empordà)
  • Embruix 2022. Vall Llach (DOQ Priorat)
  • Pájaros 2021. Celler de Capçanes (DO Montsant)
  • Mil·lennium 2019.Celler Clua (DO Terra Alta)
  • Cíclic 2018 La Gravera (DO Costers del Segre)
  • Lo Piot 2018. Celler Cesca Vicent (DOQ Priorat)
  • Masos d’en Cubells 2015. Capafons-Ossó (DOQ Priorat)

I com sempre, el fi de festa és la gran subhasta de magnums signades pels diferents cellers, entre les que es va subhastar una Magnum La Guinardera 2019 Vi de Paratge Les Guinarderes.

Agrair per la nostra part la gran feina feta per l'Associació Molinenca de Tast

dimecres, 6 de novembre del 2024

Us presentem Cèrcol Daurat 2016

Aquest és el "rara avis" del nostre celler, doncs és un vi que només fem en anyades molt contades d'una parcel·la de la Lluna Vella que sembla voler expressar-se d'una manera diferent.

Després d'un hivern bastant sec, la primavera va donar gairebé la meitat de les precipitacions de tot l'any, (juntament amb el 2011 amb 342 litres, un dels darrers anys mes secs), i des del mes de Juny fins a Setembre només van ploure al voltant de 40 litres. Amb un estiu sec i un any que en general va ser molt càlid, amb temperatures pel damunt de la mitjana, amb pics de calor de més de 40 graus que van arribar tant al Juliol com a començaments de Setembre. Sense cap mena de dubte un perfil al que com hem anat veient a posteriori, ens haurem d'anar acostumant.



Va ser un any amb garnatxes de gra especialment petit, però que tot i la sequedat i l'estrès hídric no van arribar a la deshidratació, i amb un estat sanitari fantàstic. 

Una collita no excessivament llarga, i amb una gran concentració de sabors, que en el cas del nostre Cèrcol Daurat van dotar-lo d'una mica menys de fruita fresca que en l'anyada anterior, destacant més la part mineral, casis, flors i plantes mediterrànies.

En boca destaca una entrada fresca, elegant, que impregna tota la boca de amb una textura i uns tanins afinats, lleugers a l'hora que persistents. De final llarg, et fa salivar, cosa que indica una acidesa molt ben integrada, que també fa que la percepció alcohòlica sigui menor.

Aconsellem obrir-lo uns 10 minuts abans, doncs no és un vi que tingui reducció, però sembla tímid i conforme va passant estona dona més i més.

Molt contents de poder-vos presentar el Cèrcol Daurat 2016 i esperant que acompanyi molts dels vostres moments de felicitat.

dissabte, 26 d’octubre del 2024

Tast per parlar del canvi climàtic

Aquesta quinzena, en el marc de les jornades que Sant Just Desvern dedica al canvi climàtic, El Celler de Can Mata ha organitzat tasts per parlar de l'efecte d'aquesta crisi climàtica en el conreu de la vinya. Aquest dijous 24 vàrem tenir l'oportunitat de dirigir el tast "El conreu de la vinya al mediterrani en terra de secà", que vàrem plantejar en el vi de la Lluna Vella de diferents anyades pel que fa a pluviometria i temperatura.


La festa comença bé quan veus com surten els taps, i és que tots van sortir perfectes, preludi de l'estat de conservació de les quatre anyades que tastaríem: 2012, 2014, 2015 i 2017.


Un tast molt lligat a l'anyada, pel que vàrem fer molta incidència en la pluviometria i les temperatures de cadascuna d'aquestes anyades.


Un tast amb molt debat, (cosa que ens encanta), debat en relació al que entenem per la personalitat o l'ànima de la vinya, i com treballem per ajudar a les nostres plantes de cara els nous reptes que planteja aquest canvi climàtic. Explicar com hem canviat la poda, amb una reducció de fusta per ajudar a la planta a agafar força, o com aquests darrers 2 anys no hem espollat, (poda en verd), per donar més ombra al raim i crear un petit ambient fresc a l'interior de la planta.

Sempre és un luxe poder compartir tast amb els nostres amics Pep i Astrid del Celler de Can Mata, i els agraïm molt aquesta iniciativa que té més sentit que mai.


divendres, 25 d’octubre del 2024

L'anyada 2020 de La Guinardera ja és aquí

El Paratge de Les Guinarderes  és un dels paratges amb més personalitat de la nostra vila i la nostra La Guinardera, de la finca del mateix nom a 250 metres d'alçada i sotmesa al sol tot el dia, té una personalitat única que com cada any es manifesta en la seva màxima expressió.


I avui us presentem l'anyada 2020, una anyada marcada per una pluviometria molt per damunt de la mitjana, i que va tenir la seva màxima expressió al gener amb 230,6 litres i als mesos d'Abril, Maig i Juny. Aquest pluviometria va fer que aquest any fos delicat pel que fa a l'afectació del Míldiu, però que gràcies a l'encert en el moment d'aplicar els tractaments preventius va fer que aquest factor no ens afectés.



Seguidament, els mesos de juliol, agost i setembre foren d’una sequedat habitual, el contrast de la pluja a la primavera amb la sequera de l’estiu va ocasionar que les plantes acceleressin el procés de maduració iniciant-se la verema el dia 8 de Setembre, per després aturar la verema en aquesta finca i reprendre-la el dia 19.

Així mateix, a nivell de temperatures mitjanes una mica més suaus que a l'anyada 2019.

Elaboració típica, amb una criança de 12 mesos en botes de roure francès en la major part ja usades i una posterior llarga criança de 30 mesos en ampolla, que han fet el seu treball d'afinat i arrodoniment.

De color violeta i capa mitjana, clar, brillant, transmet joventut. En nas surt fruita, casis, sotabosc, plantes mediterrànies, bolets, una mineralitat que t'hipnotitza, et captiva, que  transporta a la finca de La Guinardera, amb un registre d'aromes que resulta familiar als que ja han tastat altres anyades.

En boca, sorprèn per ser, com dic tants cops, un vi mentider, i la presumpta calidesa de insinua en nas,  té una entrada directa, fresca, que et fa salivar, llarg, profund, amb un llarg post-gust, i amb la finor que només les grans garnatxes poden donar. Elegància, finor i personalitat que dibuixen un paisatge, un paratge únic al Priorat.

Ens fa molt feliços presentar-vos la feina feta a casa nostra


Espai Priorat 2024: Explicant la diversitat de la singularitat

Aquest any hem participat a l'Espai Priorat 2024, un esdeveniment que organitza la DOQ Priorat per explicar i promocionar la nostra denominació d'origen i els nostres vins.


A diferència d'edicions anteriors, aquesta edició, la selecció dels prescriptors de països tercers va ser molt acurada, i amb l'ajuda del Master of Wines Pedro Ballesteros, el que va donar una nova dimensió al que és una oportunitat única i que representa un gran esforç per cellers petits com el nostre.

Hem rebut un total de 21 Master of Wine de Xina, Toronto, Austràlia, Rússia i Regne Unit, així com periodistes de guies i publicacions especialitzades de Suïssa, Canadà, Regne Unit, Mèxic, Estats Units, Xina i Japó.

Han estat tres dies i mig que van començar amb un tast a cegues a la seu de la DOQ Priorat, en que vàrem escollir els vins que servirien per vestir els tastos que del MW Pedro Ballesteros faria en privat a les tardes per parlar del nostre territori i explicar la història i l'evolució de la nostra denominació d'origen. Un tast en que entre 15 tastadors seleccionarem 10 vins d'entre 91 vins presentats pels 37 cellers participants en aquest edició.

Seguidament, els membres de la Junta del Consell vàrem tenir un primer contacte amb els visitants en la recepció oficial a Clos Figueres, amb un sopar informal al que els assistents al tast de selecció ja vàrem arribar esgotats.

El dia següent la meitat dels visitants varen començar la jornada a l'Ermita de Sant Antoni de Porrera, on van tenir la oportunitat de tastar els vins dels cellers de Porrera i Torroja del Priorat, i l'altra meitat van començar a Cal Carles de Poboleda, una casa pairal d'aquesta vila en que els esperaven els cellers de Escaladei, La Morera del Montsant i Poboleda. 

A les onze, intercanvi dels visitants entre les dues viles i després dels tastos, dinar en aquest dos llocs emblemàtics amb els viticultors, per després desplaçar-se al primer tast privat que va tenir lloc a la sala de voltes de l'Hostal Sport. Fantàstic sopar amb els viticultors d'aquestes viles del Brichs de Falset a càrrec del cuiner Rafel Múrria.

El dimarts va ser el torn de Gratallops, i vàrem rebre la meitat dels visitants a l'Ermita de la Consolació, amb prèvia aturada en un indret des d'on poder divisar els paratges de la nostra vila a 360º, per degustar amb els cellers de Gratallops, El Lloà, Vilella Alta i Vilella Baixa, mentre la resta de visitants degustaven els vins de Bellmunt i Solanes del Molar al Museu de les mines de Bellmunt.


Em va tocar donar la benvinguda als convidats explicant-los el mosaic de microclimes i sòls, i la la visió calidoscòpica que dona la diversitat de la nostra gent i que fa tant especial la nostra denominació d'origen. Així mateix, va ser el dia ideal per presentar la nova anyada de La Guinardera Vi de Paratge 2020, i com sempre, mostrar com interpretem el territori amb la que és la reina de la nostra DO, la garnatxa.


Després del tast privat pels nostres convidats a càrrec de MW Pedro Ballesteros, sopar amb els cellers de les viles protagonistes del dia en que vàrem compartir magnums i anyades velles, com el nostre Cèrcol Daurat 2010, que es manté en plena forma, complex i dibuixant territori.

Tot va acabar l'endemà on va començar tot al segle XXII, la Cartoixa d'Escaladei, amb un tast al refetor en vaig tenir l'oportunitat de donar les gràcies als nostres convidats i fer unes pinzellades per repassar els conceptes que ens interessava transmetre com a DOQ Priorat.

Un cop el grup de convidats va marxar, vàrem rebre, ja fora dels actes de l'Espai Priorat 2024, sommeliers i periodistes catalans i espanyols en un tast obert, que va tancar aquest 4 dies de feina intensa de tot el personal de la DOQ Priorat i dels cellers participants.

dimecres, 2 d’octubre del 2024

ACG: La unió fa la força

Ara fa un any que 26 dels cellers de Gratallops vàrem fundar l'Associació Cellers de Gratallops per unir esforços i treballar per resoldre diferents problemàtiques que ens afecten.

Amb aquest objectiu es van crear diferents comissions per activar temes com la promoció, la gestió de residus, el manteniment dels camins, la millora de les comunicacions, etc..

Així, fa un parell de mesos, vàrem aconseguir que l'Ajuntament de Gratallops arreglés part dels camins i establir un pla d'actuació d'acord amb el mapa de punts negres que va presentar la Comissió de Camins, així com el compromís de l'ajuntament de col·laborar en la planificació de les actuacions i de demanar subvencions a tal efecte 

També a començaments d'Agost, conjuntament amb el Consell Regulador de la DOQ Priorat i les altres associacions de cellers de la DOQ Priorat, vàrem aconseguir que la iniciativa que va sorgir de la Comissió de Senyalització i treballada conjuntament amb el Consell Comarcal del Priorat, fos la base de la sol·licitud d'un ajut MITECO 2024. Ara, estem a l'espera de si es concedeix aquest ajut, que podria servir per articular millor el model de turisme que volem.

Un dels temes que ens preocupava enormement, i pel qual vàrem crear la Comissió de Residus, era la gestió de residus i la racionalització d'aquesta gestió, volent evitar tenir un munt de punts de recollida, el que representava un impacte visual molt gran, així com una major despesa en les recollides. Per aquest motiu, vàrem fer la proposta a l'Ajuntament de Gratallops que ens cedís una part de la deixalleria municipal per tal d'administrar-la nosaltres i poder gestionar els residus d'un total de 19 cellers de manera conjunta. I ha estat aquest setmana que hem posat en marxa aquest espai.

dijous, 26 de setembre del 2024

Verema de la Lluna Vella: Sense pausa, però sense pressa

Quina anyada més boja!!

Un any tant i tant difícil com aquest és un any en que la verema no podia ser fàcil, i és que jugant amb el temps i les pluges hem anat veremant la nostra finca de 450 metre d'alçada orientació nord-oest, el Mas de Dalt, que sempre és un tema a part del que representa La Guinardera i és d'on surt cada any la Lluna Vella i en anyades especial el Cèrcol Daurat i la Ruella.

Verema en un estat sanitari fantàstic i amb un punt de maduració òptim que aquest any hem començat a collir el mateix dia que l'any passat, però que s'ha anat allargant amb aquestes precipitacions benvingudes.

La producció ha estat en aquesta vinya d'un 50% del que acostuma a produir en un any normal, però som conscients que en part va ser degut a la poda conservadora que vàrem dur a terme amb l'objectiu de reforçar la planta, reduint el número de braços i brocades. Aquesta feina ha contribuït  a la supervivència de les plantes i a donar-los-hi força per afrontar els anys vinents, que esperem que siguin més plujosos.

Un any més, ha estat molt important saber llegir les necessitats de les plantes i condicionar les feines a garantir.ne el seu benestar, i com no podia ser d'altra forma, hem llaurat 6 cops aquesta vinya.

Els vins estan en plena fermentació i tenen bona pinta, a veure qui serà el resultat final.

divendres, 13 de setembre del 2024

La Guinardera 2024: Alea iacta est

Després d'un any complicat climatològicament, continuant amb la nostra filosofia de llaurar i treballar la terra. Un any en que la poda va ser molt radical per mirar de donar força als nostres ceps, traient molta fusta i en que hem tornat a no espollar ni esperonar, per tal de fomentar un cert espai d'aïllament dels raïms entre fulles.

Finalment, hem fet una verema en tres dies, veremant el dia 9 les parcel·les més delicades i el 11 i el 12 les millors garnatxes de la finca.


El resultat ha estat d'uns quilos més que l'any anterior, afavorits per les darreres pluges que han ajudat a arrodonir la maduració i inflar una verema que estava en perfecte estat sanitari.

Però, un cop més, el més important ha estat que la vinya, en un any molt difícil per lo extremadament sec i calorós, ha aconseguit sobreviure i creiem que més forta que l'anyada passada, també molt complicada. Aquest era el nostre principal objectiu, i ens felicitem pel resultat.

Ara, dues tines de La Guinardera, el nostre primer vi i l'únic que elaborem sota la classificació de Vi de Paratge.

divendres, 6 de setembre del 2024

Cada verema una història diferent

Aquest any vàrem començar la verema de la Parhelia el dia 31 d'Agost, i donat que el dia 1 de Setembre va ploure, vàrem tornar-hi el dia 2, el que va significar començar les fermentacions en dues tines diferents, fer dos premsats i dos desenfangats, però ara ja ho hem posat tot en una sola tina i la fermentació va endavant amb uns 250 litres més que l'any passat i, de moment, amb molt bona pinta.

Avui volíem començar amb un bancal de La Guinardera que estava més avançada, però el temps ens ha tornat ha fer una mala passada, i donat que la sanitat del raïm és bona, hem decidit que començarem dilluns, ja amb l'aigua caiguda assimilada i pensem que un millor punt de maduració.

Això farà que puguem veremar La Guinardera tot d'una seguida, doncs aquell punt verd que trobàvem en els altres bancals del nostre Vi de Paratge, desapareguin i puguem treure una major qualitat.

Com sempre, Lluna Vella menja a part, i quan acabem amb La Guinardera haurem d'estudiar el moment òptim per veremar aquest vinya tant especial que en determinats anys ens sorprèn amb el Cèrcol Daurat o la Ruella.


Doncs res, mirar el cel i paciència.

divendres, 16 d’agost del 2024

Tot esperant la verema

L'estiu esta sent més temperat que el darrer any, i tot i que ens ha plogut el doble que l'any anterior, la situació és crítica després de 3 anys seguits amb dèficit pluviomètric.

Realment és un any en que el treball de la terra marca la diferència, i tot i no regar, l'estat de les nostres vinyes és força bo de moment i acabat el verolat, veiem que la collita pot ser millor que la de l'any passat, això sí, amb grans de raïm més petits, cosa que esperem que ens ajudi millorar algun temporal de pluja d'aquí al començament de la verema.

Aquesta setmana, que semblava que la pluja faria acte de presència, amb un Dana que ha afectat només varen caure uns 3 litres, però la baixada de temperatures, els episodis de Garbinada i el fet que el dia s'escurça, ajuden les nostres plantes.


Ja estem a la recta final del procés de maduració i haurem de començar a preparar el celler per la verema.