dimarts, 12 de juliol del 2016

Fent feina a la DOQ pels rancis

A la DOQ Priorat s'està treballant en la normativa de vins rancis, i com a part d'aquesta tasca, avui, al VITEC s'ha dut a terme un tast d'uns quants rancis e fi i efecte de posar coneixement i idees en comú.

Al tast, a part de gent que actualment formen part del panell de tast del Consell Regulador de la DOQ Priorat, així com gent que estan fent el curs de formació que s'està duent a terme el Consell per renovar el mateix.

Hem tastat cin vins rancis, dos que ha dut la Sandra Estévez de la Vinícola del Priorat, que formen part de dues soleres diferents i que estan a mitjans de procés d'elaboració. Molt interessants, de color una mica rosat i molt nets a nivell visual. Frescos, de poca longitud degut a la seva joventut, però a nivell aromàtic marcaven flor de magnòlia, l'anís i el codonyat.

Després, hem tastat tres rancis d'Arrels del Priorat, que també estan en procés d'elaboració:

Primer vi (Ranci d'uns 40 anys)


Es tracta d'un dels vins base que fem servir per elborar el nostre Arrels 30 anys, amb un color que ens parla de l'edat del mateix. Molt net a nivell visual i tot i que no l'hem analitzat segur que podem dir que té uns 18 graus sense por d'equivocar-nos.
En nas mostra mel, codonyat, fruits secs i flor de magnòlia, 
Per contra del que un no coneixedor d'aquest tipus de vins podria esperar, és fresc i lleuger en boca, tot i que amb una estructura i complexitat sorprenents.

Segon vi (Ranci d'uns 50 anys)


Es tracta d'un dels vins base que fem servir com a base prèvia a les soleres a les diferents families, amb un color que ens parla de l'edat del mateix, tot i semblant a l'anterior. Molt net a nivell visual i tot i que no l'hem analitzat segur que podem dir que té uns 18 graus sense por d'equivocar-nos.
En nas mostra mel, codonyat, fruits secs, un toc salí, anís en estrella, tocs de tabac i flor de magnòlia,
Per contra del que un no coneixedor d'aquest tipus de vins podria esperar, és fresc i lleuger en boca, tot i que amb més estructura i complexitat que l'anterior.


Tercer vi (Ranci d'uns 70 anys)


Es tracta d'un ranci d'una de les bòtes intermitges d'una de les famílies, amb un color cahoba que ens indica que es tracta d'un ranci de força edat. Molt net a nivell visual i tot i que no l'hem analitzat segur que podem dir que té uns 20 graus sense por d'equivocar-nos.
En nas mostra mentolats, tabac, cafè, mel, codonyat, fruits secs, un toc salí, i un ventall de plantes aromàtiques. Marca acetats, cosa que és comú en aquests vins i més en algunes parts del procés d'elaboració.
És fresc i lleuger en boca, un vi pel recolliment, la reflexió, amb una ànima increible, profunt, estructurat i molt rodó, tot i que encara li falten uns anys.

M'encanten aquetsta mena de tasts, que ens ajuden a entendre encara més la garnatxa i el patrimoni, cultural, sensorial i sentimental de la nostra comarca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada