dimecres, 16 de desembre del 2015

Parlem de Sòls?

Un tema recurrent en tasts i visites al celler és la capacitat de cada tipus de sòl d'imprimir el seu caràcter en els vins, i una de les coses que fascina els nostres visitants és la diversitat d'aquests a la DOQ Priorat.

Aquest dilluns, per exemple, ens van visitar uns aficionats al vi de Rússia. Entretant feiem el tast dels nostres Ruella 2011, Lluna Vella 2012, La Guinardera 2011 i Cèrcol Daurat 2010, i davant la diversitat de cares que mostra la Garnatxa en funció de l'alçada i l'orientació de les vinyes, va sorgir una pregunta sobre si els terres de les nostres vinyes eren de diferents tipus.

Doncs les nostres vinyes de Mas de Dalt i La Guinardera tenen un sòl en el que trobem tres tipus de roques:

Foto del Consell de la DOQ Priorat

Llicorella: Roca metamòrfica de textura llimosa de gra fi o molt fi, que està molt laminada i és molt trencadissa, pot presentar una variada morfologia en el seu aspecte i color, però hi predominen els colors blavosos o marrons. Període Geològic: Carbonífer 350 Milions d'anys.

Foto del Consell de la DOQ Priorat

Llicorella del Devonià: Roca metamòrfica de textura llimosa de gra fí o molt fí, que està molt laminada i és molt trencadissa, normalment presenta moltes vetes de quars o altres minerals i un recobriment d'òxids que li dona un aspecte vermellós o groguenc. Hi predominen els colors foscs, blaus, grisos o gairebé negres. Període Geològic: Devonià 400 Milions d'anys.

Foto del Consell de la DOQ Priorat

Soldó: Roca metamòrfica provinent de la roca arenisca sedimentaria, per tant de textura granulosa amb gra més o menys gruixut i amb una laminació, donada per la metamorfització, que pot ser molt variada depenent del grau d'esquistositat a la que va estar sotmesa. Normalment es fractura en blocs i és de colors majoritàriament marrons. Període Geològic: Carbonífer 350 Milions d'anys.

Però, per més diversitat, a la DOQ Priorat, i podem trobar:
  • Llicorella Pigallada: Originada en el Període Carbonífer fa 350 Milions d'anys. 
  • Llicorella Blanca: Originada en el Període Carbonífer fa 350 Milions d'anys. 
  • Ferral: Originada en el Període Carbonífer fa 350 Milions d'anys. 
  • Pedra de Riu: Originada en el Període Carbonífer fa 350 Milions d'anys. 
  • Conglomerat: Originada en el Període Carbonífer fa 350 Milions d'anys. 
  • Pedra d'esmolar: Originada en el Període Triàsic fa 225 Milions d'anys. 
I aquesta varietat de roques i d'altres de presencia menys significativa fan de la DOQ Priorat un gran puzle que poc a poc, els viticultors anem descobrint a copia de treballar les nostres terres i anar afinant en la classificació de les diferents parcel·les.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada