dilluns, 14 de maig del 2012

Llaurar o no llaurar?

Llaurar o no llaurar? Aquesta es la qüestió. Què en pensem nosaltres? I què fem?



Passejant pel Priorat un cop mes,  el conreu de les vinyes del territori ens mostra  tot un variat ventall d’eleccions que,  traduïdes en lo essencial, venen referides al sistema de poda del cep  i en el conreu de  la terra.
Avui parlarem del llaurar.

Sobre llaurar o no les finques, hi ha diverses opcions i totes son bones. Depèn de les característiques de la pròpia finca i del que cerqui finalment el propietari sobre aquestes.
Nosaltres som molt partidaris del llaurar, seguint el sistema tradicional.
Les nostres dues finques estan totes llaurades. Una primera llaurada el mes fons possible, amb les polleganes, i desprès, segons ens demani la terra, dos o tres llaurades mes amb cultivadors a l’any. Treure l’herba i dirigir les arrels el  mes cap avall possible, buscant la frescor del fons del subsòl per aguantar bé la forta calor i sequera de l’estiu. Aquesta es la nostra filosofia, basada en l'experiència que hem acumulat de tants i tants anys.
Així obtenim uns raïms sans, i bona maduració, sense patir, al nostre gust.


La climatologia  i  la naturalesa de la nostra terra de llicorella del Priorat i en concret de les nostres finques, la seva orientació i alçada, ens agraeixen ben bé la llaurada.  Aquesta terra  nostra, pissarrosa i seca, pedregosa,  s’ho troba i molt. I el fruit del raïm també.  La duresa del clima i de la terra permeten així un bon fruit, concentrat, sa i amb qualitat, que manté l’excel·lència de totes les característiques de mineralitat i fruita roja i  madurada.
La varietat de la garnatxa, amb que treballem, es delicada. Mes que d’altres  varietats.  La nova opció de deixar créixer l’herba i permetre que les arrels pugin,  i que el cep pateixi, obeeix sens dubte a uns bons objectius perseguits pels propietaris que així ho decideixen, atenent a les característiques de la seva pròpia finca, però no es la nostra opció. Per a nosaltres, de patir, ja pateix prou la vinya, tot i llaurant i ben a fons! Les condicions de la nostra terra, de les nostres finques, les que donen  aquest fruit valuós i especial, característic de la Denominació, d’alta qualitat, s’afavoreix concretament per a nosaltres amb la llaurada. Així ho pensem i així ho fem sempre. Per totes aquestes raons, en les que creiem fermament, obtenint d'aquesta forma un fruit final al nostre gust, adequat i pensat des del seu inici pel nostre vi.
Ara, a començaments de Maig d’aquest 2012, desprès de les pluges i quan l’herba bordeja amb força creixent, hem conclòs l’ultima llaurada molt probablement de la temporada. El temps ho marca. I l’art del conreu, que cada propietari  determina, finalment es reflecteix en la personalitat del seu vi.
Ja sabeu una mica més de nosaltres!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada