dijous, 17 d’abril del 2025

Els nostres amics de El Celler de l'Àvia

Els mercats municipals són essencials en la vida de les ciutats i barris, i tenen molt a veure amb el nostre caràcter mediterrani, i a l’avinguda de la Llibertat de Mollet del Vallès, trobareu el Mercat Municipal, espai on fa un parell d'anys va obrir les portes la parada d’en Toni. 

foto propietat de El Celler de l'Àvia

L'expressió, "al pot petit hi ha la bona confitura", s'escau a aquest espai en el que el Toni selecciona amb cura petits productors i vins de poca tirada que va descobrint. Sense cap mena de dubte es nota que no es tracta d'una botiga de vins en la que només entrar ja trobes el catàleg d'un o varis distribuïdors, es nota aquest caràcter personal.

foto propietat de El Celler de l'Àvia

Bon assessorament que t'ajudarà a trobar el vi que busques i per si fos poc, també fan tastos i ofereixen lliurament a domicili

Ara, si vas al mercat a comprar per fer un bon sopar, també hi trobaràs la nostra Lluna Vella 2017 amb la que pots acompanyar carns o un peix al forn, per exemple. 


Els podeu trobar a:

El Celler de l'Àvia

Mercat Municipal

Av. de la Llibertat, 14

08100 Mollet del Vallès

dissabte, 12 d’abril del 2025

Tastant per aprendre amb l'ACG


Aquesta setmana, l'Associació Cellers de Gratallops ha organitzat el primer dels tasts de vins del món per tal que els socis compartim aprenentatge i coneixement d'altres zones vitivinícoles, varietats i maneres de fer. 

En aquesta ocasió hem pogut fer un tast de vins de diferents zones de Grècia de la mà de la Mireia i l'Spiros de Satyrs, una petita empresa importadora de vins d'aquest país.



Vàrem començar per dos vins de la varietat Xinomavro elaborades pel mateix celler, però en blanc de blancs i amb una elaboració més tradicional.


El tercer vi era un blanc elaborat amb Savatiano de la zona de l'Àtica, un blanc treballat amb lies durant mig any i d'una varietat oxidativa que va recordar-me les garnatxes blanques de la nostra zona en algunes coses.


Un vi jove de Mavro Kalavrytino de la zona del Nord del Peloponès, amb una elaboració que recorda molts vins naturals i biodinàmics francesos.


El següent va ser un altre negre on la varietat Xinomavro es presenta cupejada amb Krasato i Stavroto, pura elegància.


Vàrem acabar amb vi negre de les illes Jòniques elaborat amb les varietats Mavrodafni i amb un 20% de Vostildi, de tall més rústic i herbaci.

Tot en un espai meravellós amb una vista privilegiada de la vall del riu Siurana, les explicacions i el profund coneixement d'aquesta parella ens ha transportat a un altre Mediterrani amb varietats diferents. Quin plaer compartir aquests moments amb els nostres companys dels 26 cellers de l'associació. 

Ara fins la propera, que serà de Rieslings alemanys.

dimecres, 2 d’abril del 2025

Aquest any plantem

Després de la decisió de arrancar i refer un parell dels bancals de La Guinardera i d'ampliar la zona de plantació al solar de la finca, i després de fer els terribles tràmits associats a l'arrencada, la rompuda, la sol·licitud de nova plantació pel solar, ara, arriba el moment de fer feina de debò.

Primer preparem el terreny, amb un parell de passades per trencar pedra i les prèvies llaurades per aflorar la mateixa.

Llavors arriba el moment de plantar les 900 garnatxes que podem plantar amb els drets de la zona arrancada aquest any. Les eines són les bàsiques, amb un cable marcat amb la distància entre els ceps, cups per posar en remull els cels i un perpal per fer els forats.


Després una bona regada per agermanar la terra i ja ho tenim.

dijous, 27 de març del 2025

S'acosta el Tastets de Gratallops

Tastets 2025 s'acosta, la que és la Fira del vi de Gratallops serà el dia 14 de Juny i contarà amb la participació dels cellers de la nostra vila i un aforament de 500 persones, com de costum.


Com cada any, hi haurà vins dels cellers per tastar en un bon ambient, sortejos de lots de vins de la Gratallops, música, cosetes per menjar i com ja vàrem fer l'any passat, podreu recollir els vins a la sala del Casal Flor de Maig per que no hagueu de carregar amb els vins mentre tasteu i gaudiu d'aquesta festa dels vins de Gratallops.

Foto propietat de Tastets

Com cada any, podreu tastar les garnatxes del nostre celler i descobrir la diversitat de vins i terroirs que només la Vila de Gratallops és capaç de donar.


Ja podeu comprar la vostra entrada al web https://vivetix.com/es/entradas-tastets-de-gratallops-2025-mrkm?s=link

Us hi esperem!!!!!


dimarts, 25 de març del 2025

Els nostres amics de La Viblioteca


Al cor de la Vila de Gràcia es troba la Viblioteca, un bar a vins i formatges que no us podeu deixar perdre si esteu a la zona.  Fundat el 2008 per Yolanda Villegas, sommelier i apassionada del món del formatge, l'oferta de vins i formatges és perfecte per a aquells que busquen una experiència gastronòmica única.

Foto propietat de la Viblioteca

Des dels seus inicis, la Viblioteca ha estat el lloc ideal per gaudir d’un sopar amb amics o en parella, amb una selecció de més de 60 formatges i una àmplia varietat de platets així com una gran selecció de vins per maridar-los, on ara podeu trobar la nostra La Guinardera, cosa que ens fa una particular il·lusió.

Ah, i també podeu demanar per emportar!

Els podeu trobar a:

Viblioteca

Carrer de les Guilleries, 10,

08012 Barcelona

dilluns, 24 de març del 2025

Plantant tutors

La vinya de la Parhelia va ser la primera que vàrem plantar en vas, i ara ha arribat el moment de substituir els tutors i varetes de formació que instal·larem quan la plantàrem.


A les visites, molta gent em pregunta per què vàrem decidir utilitzar tutors individuals i no fer sistemes d'emparrat, i en el fons va ser una decisió relacionada amb facilitar l'accés als ribassos, i per tant fer més còmoda de feina de desbrossat i neteja dels mateixos.

Els nous tutors d'acàcia, més longeus, ( es calcula que més de 25 anys), són també més alts i ens permetran lligar els sarments quan sigui de menester per llaurar i controlar la maduració, deslligant-los si s'escau.

Ostres, n'hi ha una colla!!!

dissabte, 22 de març del 2025

Pluges: Com va l'any?

L'any vinícola sembla tenir més bona pinta que de costum, i ara, que sembla que s'acaba aquesta tongada de pluges, és un bon moment per analitzar d'un venim i com anem per afrontar l'inici del cicle vegetatiu de la vinya.

Després de 3 anys amb una sequera extrema, i amb temperatures pel damunt del que seria normal, aquesta passada tardor, tot just acabada la verema, vàrem tenir una tongada de pluges que van deixar prop de 300 litres en un mes i mig, aigua que va servir per fer una primera aportació a les vinyes, i sense solvatar el dèficit d'aigua, si més no, va parar una mica el cop.


Les pluges caigudes des de començament d'any, i especialment el mes de març han tingut un efecte acumulatiu en les reserves hídriques de les nostres vinyes. A continuació podem veure la humitat acumulada a 10, 20, 40 i 60 centímetres de profunditat.


A tot això, la integral tèrmica acumulada des de començament del 2025 ens parla d'un any bastant més fred, aspecte important pel repòs de les vinyes, tal com mostra la gràfica següent:


Aquest clima més corresponent al que seria un any típic, han fet que el cicle vegetatiu de la planta s'hagi endarrerit 12 dies respecte l'any 2024, tal i com mostra la següent gràfica comparativa:


Sembla un bon any per plantar, cosa que farem tant aviat com pari de ploure, i també pot ser un any de recuperació de les plantes.

dimecres, 19 de març del 2025

PROWEIN 2025 al sac!

 


Com cada any des de en fa 10, el Bernat Andreu (Celler Carles Andreu), el Xavi Cedó (Celler Cedó Anguera), el Jordi Aixalà (Celler Aixalà Alcait) i jo (Celler Balaguer i Cabré), hem anat a la fira PROWEIN de Düsseldorf a presentar els nostres vins i trobar-nos amb clients que ja treballen amb nosaltres i mirar de fer-ne de nous.

Vista des de Johannisberg Schloss

Però, a diferència de les edicions anteriors, aquest any vàrem fer el viatge en avió a Frankfurt i un cop allí, vàrem llogar un cotxe per anar a Düsseldorf, però els que ens coneixeu ja sabeu que no deixem passar l'ocasió de visitar i tastar vins d'altres contrades. 

Schloss Vollrads

Aquest any vàrem fer una aturada el Rheingau per quedar meravellats d'una zona que em té enamorat pels seus vins, per la complexitat i acidesa dels seus Rieslings. Vàrem visitar Schloss Johannisberg i Schloss Vollrads, i dinar amb un Vi de Vila de la zona. Rialles, bon menjar i bon vi per agafar forces.

El vi

Un plat per començar l'adaptació

Després, a fer el muntatge i verificar que tot va arribar en condicions a la fira i un sopar auto-homenatge de benvinguda a la cerveseria Üriger, un clàssic entre els clàssics on gaudir de la millor cervesa tipus Alt.


Pel que fa a la fira, ha estat un any de reforç dels clienta que ja tenim, amb els que hem pogut quedar, tastar noves anyades i, amb sort, introduir noves referències al seu catàleg.

Tot i fer alguns contactes nous, es nota una certa incertesa en el moment i en l'afluència de compradors d'USA i europeus.


Ens veiem l'any que ve!!!!


diumenge, 9 de març del 2025

Els nostres amics de Vins Ripoll a Granollers

Ubicada al cor de Granollers, a la província de Barcelona, ​​Vins Ripoll és un celler que s'ha consolidat com un referent per als amants del vi. Dirigida per Jaume Ripoll Ferrer, hereu d'una nissaga de cellerers, el celler ofereix una experiència única en què el coneixement i la passió pel món vitivinícola s'entrellacen. Els visitants són rebuts en un espai que desprèn la característica aroma de bótes i vins, creant un ambient acollidor i professional.

Sabeu que ens agrada conèixer la gent que venen els nostres vins, i de vegades és la casualitat qui et porta a conèixer una d'aquestes persones, i així va ser, a la Barcelona Wine Week vaig conèixer el Jaume Ripoll i la seva senyora.

Vins Ripoll es distingeix per la seva àmplia selecció de vins, caves i licors, tots seleccionats acuradament el Jaume Ripoll, per satisfer els paladars més exigents. I és que la feina d'aquesta parella es troba tant en la selecció del producte, que analitzen de manera meticulosa, com en l'assessorament personalitzat al client, com es porta fent des de fa molts anys.

El Jaume Ripoll és algú amb qui gaudeixes del seu saber, del seu coneixement profund del món del vi i de la seva avidesa de saber més, del vi, de la vinya, de la nostra manera de treballar, del paratge 

Ara, podreu trobar la nostra La Guinardera 2020 entre els vins seleccionats per aquest negoci emblemàtic de Granollers, obrint-nos les portes de casa seva i d'una ciutat en la que encara no es podia trobar.


Els podeu trobar a:

Vins Ripoll. Jaume Ripoll Ferrer

Carrer Nou, 9, 

08401 Granollers

dissabte, 22 de febrer del 2025

Muito obrigado!!!

Com ja hem comentat altres vegades, una part fonamental de la nostra feina és explicar el que fem, com entenem la vinya, el nostre territori, l'entorn i que intentem transmetre amb cadascuna de les ampolles que embotellem.

Ana Leticia a Les Clivelles de Torroja

Ahir ens va visitar l'Ana Letícia Zodi, empresària, apassionada del vi i prescriptora al mercat brasiler amb Cinque Sensi. Una visita que va venir-nos per suggeriment d'un dels nostres clients, i que després de parlar-ho amb ella, vàrem organitzar amb de manera que la Leticia pogués endur-se una idea del que és el Priorat, que era el seu objectiu.

El Jonàs a Les Sentius

Vàrem començar amb una visita al Jonàs de Giol Porrera, un viatge que començàrem a Les Sentius, descobrint la varietat Verdiell en dues vinificacions diferents, entenent la importància d'un sòl peculiar per la seva riquesa en ferro i amb una classe magistral sobre els costers.

El Jonàs explicant paratges

D'allí passarem a Mas d'en Caçador, on tastarem al costat del foc tant el cupatge Carinyena-Garnatxa, com el Giol Porrera Mas d'en Caçador de vinyes velles, com el Carinyena Dolça, veient l'expressió d'aquest raïm tant propi i protagonista de la Vila de Porrera.

El Jordi i l'intercep

Següent estació a Torroja del Priorat amb el Jordi  de Celler Aixalà Alcait, un recorregut de territori, d'amor per la terra i de coherència. De les Pardelasses a Les Clivelles, veient diferents tipus de sòls i explicant com es treballa la terra en costers i en bancals. Després anem al celler per tastar els vins que elabora i la Leticia va començar a entendre la diferència entre viles i la importància que té la influència de les orientacions, els sòls i les maneres de treballar.

Pausa més que merescuda per dinar al Restaurant Cellers de Gratallops, on l'Amparo i el Manolo van tornar-ho a brodar, amb un menú que va emocionar els nostres visitants. Per acompanyar-ho, una ampolla del nostre Parhelia 2023, un vi que va encaixar com un guant amb les cartxafes amb romesco, la crema de calçots i el bacallà.

Tot parlant de vinya

Després cap a La Guinardera, on mostrar la nostra vinya més baixa i com l'estem ampliant i transformant. On explicar la importància de la poda, del sòl i de com el treballem. Allí vàrem tastar La Guinardera 2020, amb el seu fons de sotabosc, cassis i una mineralitat que només aquest Paratge de Les Guinarderes pot donar.

Tastant al Mas de Dalt

Per acabar, ens vàrem dirigir a la vinya de la Parhelia i després a l'alzina símbol de la nostra Lluna Vella i vàrem tastar la Lluna Vella 2017 i el nostre Cèrcol Daurat 2016, la demostració en un tast de la tipicitat del Mas de Dalt i de la importància de l'alçada i l'orientació de les vinyes a l'hora de fer un vi.

Pel final, una sorpresa que va descol·locar i enfollir la Leticia, el tast amb la posta de sol del ranci Arrels 30 anys d'Arrels del Priorat. Un vi que representa el llegat, que és un patrimoni a preservar i que ens va permetre explicar la passió de dos amics, el René Barbier i el Jaume Balaguer, que van decidir-se a lluitar per la seva supervivència.

dissabte, 8 de febrer del 2025

Redibuixant La Guinardera

D'aquesta vinya surt el nostre Vi de Paratge de Les Guinarderes, i des de fa una colla d'anys el pare i jo comentàvem que no ens agradava com s'havia abancalat la part més obaga, així com també pensàvem en ampliar la plantació per poder augmentar una mica la producció.

Quan es va fer, uns trenta anys enrere, l'abancalat es va fer amb una màquina esplanadora, (buldòzer), i un dels inconvenients que té aquest sistema és que empeny la terra, no la organitza bé, perdent part vegetal, a part que els ribassos queden molt malament. Hem començat els treballs arrancant la vinya existent en aquesta parcel·la i amb la fondària que permet la màquina, eixertigar el terreny per condicionar-lo pel treball d'abancalament i plantació.

Ara, seguint més el perfil original de la muntanya, amb ribassos més petits i salvant més la part vegetal, podrem millorar la finca a nivell de treball, productiu i visual.

A partir d'aquí, comença la feina de fer els bancals acomodant la capa vegetal en cadascun dels bancs i definint clarament el perfil que desaigüí, de tal manera que es reparteixi l'aigua en cas de pluja i evitar l'insulsament dels bancals. 

Aquesta banda, que podrem replantar aquest mateix any, ja la tenim llesta, i ara nomès quedarà picar la pedra i plantar els 900 ceps que hem encomanat de garnatxa negra.

Per altra banda, a la vessant més solana hem declarat una "rompuda" d'unes 0,25 ha, que si ens atorguen els drets de plantació, plantarem l'any vinent per acabar de executar aquest redisseny de La Guinardera. Son treballs que fem a consciència, creixent amb cura i sempre fidels a aquesta mania nostra de dibuixar paratges del Priorat en cada glop dels nostres vins.

diumenge, 2 de febrer del 2025

Fent feina pel proper PROWEIN 2025


Ja comencem a escalfar motors per la propera Prowein 2025, que aquest any es celebrarà del 16 al 18 de Març a Düsseldorf.


Com l'any passat, tornem estarem ubicats al Hall 11, i com cada any, hi anem de la mà de PRODECA, en el que és un any de canvi dins d'aquesta organització pel que fa a la gent que organitza la participació en la que és la fira de vins més important del món.


Ens podreu trobar a l'estand 11B50, compartint espai , com sempre, amb els nostres amics de Celler Cedó AngueraCeller Carles Andreu i Celler Aixalà Alcait. Són ja molts anys que participem conjuntament en aquesta fira, i per primer cop no farem el viatge en furgoneta i ho farem en avió, sembla que els anys no perdonen.


Aquest any presentarem anyades noves dels nostres vins, i portarem el nostre blanc Parhelia 2024 directament de tina, com ja vàrem fer l'any passat amb l'anyada 2023, doncs encara no el tindrem embotellat.

Us hi esperem!!!



dissabte, 1 de febrer del 2025

To be smart

El canvi climàtic comporta tot un seguit de problemàtiques associades a les que els pagesos hem d'afrontar-nos en un temps d'adaptació rècord.

Com hem vist en els darrers anys, i em patit de primera mà, un d'aquests problemes és que les èpoques de sequera cada cop són més sovint i més dures,. D'aquí que tant a nivell personal, com a nivell de Associació de Cellers de Gratallops i del Consell Regulador de la DOQ Priorat, participen en la tasca de cercar solucions, per garantir la supervivència de les vinyes i d'un "modus vivendi".

A casa nostre hem treballat en dues vessants, una primera pel que fa a la feina a la vinya:

  • La Poda

És el moment més important  de l'any, un diàleg amb la planta en que és molt important no actuar sense escoltar molt bé el que et diu i pensar molt bé cap on anem. Saber que et demana la planta per garantir en primer lloc la seva supervivència, i pensant en el que pot ser l'any venidor.

Nosaltres hem reduït brocades i tret braços en anys de sequera, arriscant-nos a perdre producció, però pensant en el nostre tresor més preuat, les plantes.

  • L'espollat i l'esperonat

Tradicionalment hem espollat sempre, però els dos darrers anys no ho hem fet, tot per garantir més massa foliar i garantir més ombra al fruit i crear un microclima de frescor a l'intern de les plantes. Aquest punt té un risc de cara a la prevenció de infeccions fúngiques com el míldiu o la cendrosa, però ens l'hem jugat i estàvem atents per tal de retirar fulles en cas d'un excés d'humitats i pluviometria.

  • El treball de la terra

Creiem en el llegat dels que ens van precedir, i hem vist que llaurar les vinyes, com s'ha fet durant generacions, ens ha permès, tot i reduir la producció, la supervivència de les mateixes, i que les vinyes han fet sarments sans i amb prou força per garantir una propera collita. 

Evidentment, això no és casualitat, el fet de llaurar amb una certa profunditat durant anys ha fet que les nostres vinyes desenvolupin les arrels a més profunditat, que a part de permetre'ls cercar aigua, també fa que al no tenir arrels superficials, l'efecte de la calor i les altes temperatures sigui menor, i el patiment de la planta no sigui tant gran.

  • La formació del cep

Si bé pels ceps que ja tenim en emparrat els gestionem traient fusta, hi ha casos en que formem el ce a partir de polls que hem deixat per fer-ne una formació en vas i guanyar els anys que el cep ja té. 

Per altra banda, en el cas de les noves plantacions, com ja vàrem fer en el cas de la Parhelia, fem una formació en vas, que pensem ens ajudarà a afrontar els nous reptes que el canvi climàtic ens planteja. 

També estem treballant en lo relatiu a la gestió de l'aigua, ja que tot i que no reguem, no sabem que ens portaran els nous temps:

  • Recollir l'aigua de pluja

Tornem a la saviesa popular, d'on surt la idea de recollir aigua en basses i fer un filtratge previ amb enjubs, i això és en el estem treballant a la finca del Mas de Dalt i més concretament a la parcel·la de la Parhelia.

Aquí un esbós del sistema d'enjubs  i bassa per recollir l'aigua d'aquesta part de camí d'uns 100 metres de llargada per 3 d'amplada:

 

Plata


 Alçat

  • Gestió forestal
Aquest punt no l'estem implementant encara, però tenim en ment que la gestió dels boscos de les nostres finques pot ser clau en la gestió hídrica, doncs s'estima, d'acord amb diferents estudis que un arbre amb una soca d'un diàmetre de 40 cm, consumeix al voltant de 30 litres al dia de mitjana, i traient el sotabosc, la superpoblació actual implica risc forestal d'incendis a part d'una explotació dels aqüífers que no deixa lloc per als cultius. 

Aquest punt l'hem plantejat a nivell de DOQ Priorat en la comissió de l'aigua i en Sessió Plenària del Consell i està en estudi, però creiem que és part del camí a fer.