dimecres, 10 de juliol del 2024

Entenent el suro

Una de les coses que ens agrada és aprofundir en el coneixement de tot allò que fa possible que els nostres vins arribin a la vostra taula, i aquesta setmana, gràcies a l'Associació Cellers de Gratallops i a la generositat de Costa Quer, hem pogut saber més del tap de suro, d'aquest element que és el custodi de la feina que hem fet primer a la vinya i després al celler.

L'Enric de Costa Quer ens va preparar un regal molt xulo 

La visita va començar amb una visita a un bosc de suro, on l'Eloi, un home que podríem definir com un savi del bosc, va explicar-nos la feina que es fa amb les alzines sureres o suros. 

l'Eloi en plena explicació. Foto cedida per Meritxell Pellejà.

Vàrem començar parlant del creixement de l'arbre, de l'entorn, de com es treballa primer en l'extracció del "pelegrí" per després començar a fer l'extracció del suro, aproximadament quant l'arbre volta els 70 anys.

Les eines de l'Eloi. Foto cedida per Meritxell Pellejà.

Les eines són un tema que em va evocar a una conversa que hem tingut molts cops amb el pare o el tiet, i que amb la pèrdua d'oficis, ens parlen de l'empobriment del nostre vocabulari i de la pèrdua de patrimoni.

A la feina Foto cedida per Joan Jarque.

Després va arribar el moment del diàleg amb l'arbre, de saber escoltar si és un bon moment per treure el suro, i vàrem poder veure com es treia el suro i olorar l'aroma a préssec i veure el tacte de la soca un cop treta la peça de suro.

Pelat fins al pelegrí Foto cedida per Joan Jarque

Feina feta i gràcies a l'Eloi per explicar-nos d'una manera tant planera a l'hora que apassionada la feina, la relació amb el bosc i la terra, i l'amor pel bosc.

Tots al bosc.. Foto cedida per Victor de Costa Quer

Després vàrem anar a la fàbrica de taps, on el Joan, propietari de l'empresa ens va rebre i ens va explicar tota la gestió que fan del suro recol·lectat i com s'ha d'anar treballant a cada pas per assolir el resultat final, aquest tap que com ens va dir l'Eloi, és el confident del vi, parafrasejant el Josep Roca.

El Joan a la recepció del suro eixut. Foto cedida per Meritxell Pellejà.

Procés que comporta molta selecció, tant automàtica com personal, amb una classificació en diferents categories i descartat tant per defectes físics, com per defectes olfactius. 

Taps a mig procés. Foto cedida per Meritxell Pellejà.

Una oportunitat única per entendre coses com la densitat, la fluixesa, el corc i tants aspectes que poden comportar tenir un bon tap o no.

Camp per eixugar el suro. Foto cedida per Joan Jarque

El suro va agafant un to més grisós a mida que es va eixugant.

Suro del 2021. Foto cedida per la Xell Pellejà

Veient sobre el terreny alguns dels defectes com la fluixesa del suro que pot portar a una oxidació del vi, i que és més comú a les sureres atlàntiques i del sur d'Espanya, degut al seu ràpid creixement.

Suro amb traces de fluixesa. Foto cedida per la Xell Pellejà

La darrera visita d'aquesta ruta de coneixement va ser al camp, on apilen el suro pel seu eixugat i en fan la primera selecció. La tramuntana n'és una bona aliada i aquest eixugat de mínim d'un any fa que sigui possible començar-lo a treballar

Les portres. Foto cedida le Jordi de Celler Devinssi.

Per acabar, el Joan i l'Esther ens van preparar un dinar d'escàndol a casa seva, on vàrem compartir a part de bones menges i bons vins, experiències i amistat.

Foto ce grup cedida pel Victor de Costa Quer

Moltes gràcies per tot a tota la família Costa Quer!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada