divendres, 3 de març del 2023

Juguem a Lo Petit Sommelier

Lo Petit Sommelier és un espai nou a Falset, un lloc pels amants del vi i una proposta que feia falta a la nostra comarca, on les opcions per tastar bons vins per copes està molt limitada, encara que pugui semblar increible en una comarca on conviuen la DOQ Priorat i la DO Montsant.

Sa un parell de setnames, el Toni i la Núria van proposar-nos fer un tast amb els blancs de Celler Aixalà lcait, Giol Porrera i Celler Balaguer i Cabré, i la veritat és que va ser un tast molt divertit i diferent a d'altres tasts amb maridatge que hem anat fent.

El tast va començar amb una explicació del que tastariem i una petita introducció molt original a part dels aromes que trobariem després en els vins, i és que en 4 gotets teniem poma, pera, pinya i espígol. El joc continuava, i els participants trobarien un plat amb 6 petites degustacions que després haurien de dir amb quine vins maridaven millor.

El primer vi va ser del Giol Porrera Varietat Autòctona, que el Jonàs posar en context. Varietats com aquest Verdiell, patrimoni vitivinicola de la nostra comarca i testimoni d'una agricultura prefil·loxèrica. Parlem d'un patrimoni que es reivindica en mig d'un panorama vinícola que tendeix a l'estandarització, a la unificació d'un món globalitzat. Un vi salí, amb acidésa baixa, complexe, profund.


Desrés va arrivar el torn del Celler Aixalà Alcait, quan el Jordi va presentar el seu Pardelasses Blanc, un vi amb un pas per fusta de 6 mesos,  en bòta d'acàcia, aspecte que va donar molt joc a parlar dels diferents tipus de bòta que s'util·litzen i com cadascun dona diferents tipus de aromes, d'intensitat, etc.. El Pardelasses és un blanc de la finca del mateix nom, amb orientació nord i amb l'estructura típica d'una garnatxa del Priorat, però a la vegada amb un caràcter fresc que li dona la seva acidesa tnat ben integrada.

Per acabar va ser el nostre torn, un moment per parlar de la garnatxa blanca, de la capacitat de transmetre el territori, dels diferents tipus de llicorella que es troben a la DOQ Priorat, i de com hem tingut en compte l'alçada, l'orientació i la peculiaritat dels nostres sòls a l'hora d'elaborar el nostre Parhelia.

Un tast fantàstic, on el debat va ser ric i pel que hem d'agraïr a la Núria i el Toni l'oportunitat de parlar de la nostra feina, del Priorat i del nostre llegat,

Moltes gràcies parella!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada