dissabte, 21 de febrer del 2015

Jornada sobre: La Varietat Garnatxa Negra

Ahir divendres 20 de Febrer vaig tenir l'oportunitat d'assistir a aquest jornada que organitzaven l'ICEA (Institut Català d'Estudis Agícoles), l'URV, l'INCAVI, el VITEC, el VINSEUM i les dues denominacions d'origen de la nostra comarca a les instal·lacions del VITEC a Falset.

Una jornada interdisciplinària tant interessant, com curta. La manca de temps és l'únic factor a criticar, però, ho compensaven de llarg els diferents ponents.


Sense desmerèixer ninguna de les diferents ponències, m'agradaria destacar les que personalment em van agradar més i fer alguns comentaris referents a algunes de les coses que es van dir.

La cosa començava forta, una gran exposició de l'origen etimològic i geogràfic de la varietat a càrrec del senyor Josep Maria Puiggròs (ICEA- IEC), on va mostrar algunes de les hipòtesis que es barallen sobre l'origen de la varietat que és l'ànima del nostre celler. Queda clar que encara queda feina per esbrinar aquest misteri que es perd en la nit dels temps, però som un poble tossut.

També voldria destacar l'excel·lent ponència del senyor Agustí Vilarroya, on insistir en la importància de l'alçada, orientació i del pitus de sòl en la tipicitat i caràcter del reïm d'aquesta varietat. Aspectes com la poda curta, o el número petit de borrons per planta, així com el fer d'espampolar o no em portaven imatges del dia a dia a les nostres vinyes.

També destacaria la ponència que van fer els senyors J. Miquel Canals i Josep M. Mateo de la Universitat Rovira i Virgili, on van aportar dades interessants en referència als descriptors aromàtics i gustatius d'aquest varietat, i d'on m'agradaria remarcar dos coses de les que van comentar i demostrar amb les dades aportades, fruit de l'estudi a partir dels tasts de Vins de Vila fets a la DOQ Priorat des de l'any 2004.

En primer lloc, el Dr. Canals comentava que en l'estudi apareixia la dada sorprenent que el 2004, els vins que els tastadors deien que tenien menys tipicitat Priorat, curiosament eren aquells amb més alt contingut de Garnatxa. Això, ha anat canviant, però és cert que en aquells moments es va imposar una filosofia de vins a la nostra DOQ Priorat que buscaven més color, més aspror i tanins més durs, lluny del perfil de la Garnatxa, el que alguns anomenaren PARKERIRTZACIÓ.

Realment existeix una correlació de la varietat amb el lloc de procedència, i això ens portaria a l'interessant estudi de la composició dels sòls que es va presentar, a càrreg de la Sra. Claustre Grau (URV), on es destacava el perfil pobre en calç i matèria orgànica de la Vila de Gratallops, i on es veia el perfil pobre dels nostres sòls.

Per acabar un tast de vins del celler Cartoixa de Scala Dei. Dos vins excel·lents de diferent tipus de sòl, alçada i mètode d'elaboració. Destacaria La Sort, elaborat amb la rapa, i que té un toc fresc, frans, elèctric.



I un tast de les quatre garnatxes que formen part del cupatge de vi Cabrida del Celler de Capçanes. Quatre sòls diferents amb matissos aromàtics i gustatius que em feien billar els ulls.

Foto cedida per l'Astrid Goldstein

Estarem atents a més iniciatives com aquesta.

Aprofito per recomanar el proper tast que durà a terme l'Associació Molinenca de Tast de "Garnatxes del Món" el dia 27 de Febrer,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada