diumenge, 24 de juny del 2012

Vertical de La Guinardera a Estella


Ahir 23 de Juny varem tenir la oportunitat de fer un tast vertical de La Guinardera a Urederra Vinoteca Ardotegia d'Estella-Lizarra. Concretament varem fer-la a la sala del segle XV que amaga aquest temple del bon vi. 
Era un tast que feia temps que comentàvem amb el David Miralles, persona que regenta aquesta fantàstica botiga de vins que si aneu a Estella no us podeu deixar perdre.
El tast proposava veure la influencia de l'anyada en un vi monovarietal i d'una sola finca, i hi van assistir alguns bodeguers de la zona, així com afeccionats al vi i l'Oscar, un fan declarat de la nostra Guinardera, i al que finalment vaig tenir el gust de conèixer. El tast podia tenir sorpreses, donat que els vins pujaven amb nosaltres, i només reposarien sis horetes abans del tast, però no els decantaríem, voliem veure tot el recorregut. 
Per començar l'anyada 2009, una anyada a la que encara considerem que li falta ampolla, i que es va mostrar un pel alcohòlic i tancat en nas i dur en boca en principi, però al acabar el tast, tenia un nas molt semblant al de l'anyada 2007, i en boca es mostrava més fresc.
Després l'anyada 2008, l'anyada que començarem a comercialitzar a començaments de Juliol, molt complexa en nas i delicada i fresca en boca. Es va mostrar molt canviant, juganera, amb el caràcter que marca la finca, i per adornar-ho, fruits secs, figues, orellons, plantes aromàtiques. Tots els assistents van coincidir en que mostra un Priorat desconegut per molts d'ells, un Priorat que fuig dels estàndards que trobes al mercat.
Amb l'anyada 2007 no hi va haver sorpreses, és el vi que la majoria tenien en ment, i que els mostra un Priorat més proper, més conegut.


I llavors va arribar el 2006, una anyada que alguns dels assistents no coneixien, i que els que el coneixien van quedar parats de com el manté, com mostra la mateixa frescor i personalitat que quan varem presentar-lo en societat. L'Oscar va comentar que feia no gaire n'havien decantat un al matí per beure-se'l tot sopant i que va ser espectacular, i ahir, juntament amb el David, van tornar a dir que és una anyada molt especial.
I per acabar, l'anyada 2005, que ens va sorprendre amb una reducció que no m'havia aparegut mai, i passats uns deu minuts va mostrar aquell sotabosc, casis, fruits secs i personalitat que van enamorar-nos d'una anyada amb molt caràcter Prioratí.
Per acabar, un assortiment de pernil, ibèric i, com no, formatge Idiazabal.
Moltes gràcies a tots els assistents, i especialment al David i el Patxi.

dissabte, 16 de juny del 2012

Tast a L'Associació Molinenca de Tast




Aquests tres sòls varen ser el punt de partida d'un tast que l'Associació Molinenca de Tast va tenir a bé de muntar amb els cellers de Directe del Celler. El tast, anomenat "Tast de Monovarietals i Terrers", va començar amb els vins de Parellada i Trepat del Celler Carles Andreu, per passar llavors a les carinyenes del celler Vermunver i del Celler Aixalà Alcait, un punt en el que varem veure la mateixa varietat en dues DO's diferents. Llavors va arribar el torn de les ganatxes, i és aquí on varem poder veure la diferencia entre una garnatxa a 250 metres orientació sur, La Guinardera, i una garnatxa a 450 metres orientació nord-oest, la nostra Ruella. Per acabar. Arrels 30 anys, un tresor per compartir en bona companyia.


Des d'aqui volem agraïr a la gent de l'Associació Molinenca de Tast i a tots els assistents el permetre'ns explicar la feina que fem primer a la vinya i després al celler.



dijous, 14 de juny del 2012

Tastant La Guinardera 2008

Dades de l'estació meteorològica de Torroja del Priorat (Font:Concell Regulador DOQ Priorat)

Ja feia unes setmanes que teniem en ment tastar La Guinardera 2008 per veure si està a punt per treure’l, doncs segurament a finals d’aquest mes el La Guinardera 2007 s’haurà esgotat, i en el darrer tast de seguiment de l’anyada 2008, varem veure que encara li faltava un pel d’ampolla per afinar-lo, tal i com tenim costum.
Va ser un dia molt especial, els nostres amics Antonio Lopo del Comerç 24 i Sergi Figueras del Restaurant Bravo van acompanyar-nos en aquest tast de La Guinardera 2008 a la finca, i l’Antonio va trobar aquella bota que va tastar quan encara estàvem fen la criança.
Color de capa mitjana baixa, segurament degut a les darreres plujes abans de la verema. En nas s’obre i comença mostrant fruites amb un fons licorós, encens i un toc de xili picant, amb mineralitat subtil, elegant. L’entrada en boca és dolça, per convertir-se en frescor i lleugeresa, fent-lo molt llaminer. Post gust llarg i tanins molt delicats.
Sí, ja està a punt per presentar-lo en socieltat.

divendres, 8 de juny del 2012

Tast de Directe del Celler a Vadebacus


Ahir dia 7, La Guinardera 2007 va ser un dels vins que es van presentar i tastar en aquest restaurant de Sant Cugat del Vallès. 
Va ser un tast de vins de Montsant i Priorat de Directe del celler, i gràcies a la fantàstica sala de tastos d'aquest establiment, varem poder donar un suport d'imatges al tast.
Agraïm l'assistència a tots els amics que ens varen donar l'oportunitat d'explicar-los la tastca que fem primer a les vinyes i després al celler.


dilluns, 14 de maig del 2012

Llaurar o no llaurar?

Llaurar o no llaurar? Aquesta es la qüestió. Què en pensem nosaltres? I què fem?



Passejant pel Priorat un cop mes,  el conreu de les vinyes del territori ens mostra  tot un variat ventall d’eleccions que,  traduïdes en lo essencial, venen referides al sistema de poda del cep  i en el conreu de  la terra.
Avui parlarem del llaurar.

Sobre llaurar o no les finques, hi ha diverses opcions i totes son bones. Depèn de les característiques de la pròpia finca i del que cerqui finalment el propietari sobre aquestes.
Nosaltres som molt partidaris del llaurar, seguint el sistema tradicional.
Les nostres dues finques estan totes llaurades. Una primera llaurada el mes fons possible, amb les polleganes, i desprès, segons ens demani la terra, dos o tres llaurades mes amb cultivadors a l’any. Treure l’herba i dirigir les arrels el  mes cap avall possible, buscant la frescor del fons del subsòl per aguantar bé la forta calor i sequera de l’estiu. Aquesta es la nostra filosofia, basada en l'experiència que hem acumulat de tants i tants anys.
Així obtenim uns raïms sans, i bona maduració, sense patir, al nostre gust.


La climatologia  i  la naturalesa de la nostra terra de llicorella del Priorat i en concret de les nostres finques, la seva orientació i alçada, ens agraeixen ben bé la llaurada.  Aquesta terra  nostra, pissarrosa i seca, pedregosa,  s’ho troba i molt. I el fruit del raïm també.  La duresa del clima i de la terra permeten així un bon fruit, concentrat, sa i amb qualitat, que manté l’excel·lència de totes les característiques de mineralitat i fruita roja i  madurada.
La varietat de la garnatxa, amb que treballem, es delicada. Mes que d’altres  varietats.  La nova opció de deixar créixer l’herba i permetre que les arrels pugin,  i que el cep pateixi, obeeix sens dubte a uns bons objectius perseguits pels propietaris que així ho decideixen, atenent a les característiques de la seva pròpia finca, però no es la nostra opció. Per a nosaltres, de patir, ja pateix prou la vinya, tot i llaurant i ben a fons! Les condicions de la nostra terra, de les nostres finques, les que donen  aquest fruit valuós i especial, característic de la Denominació, d’alta qualitat, s’afavoreix concretament per a nosaltres amb la llaurada. Així ho pensem i així ho fem sempre. Per totes aquestes raons, en les que creiem fermament, obtenint d'aquesta forma un fruit final al nostre gust, adequat i pensat des del seu inici pel nostre vi.
Ara, a començaments de Maig d’aquest 2012, desprès de les pluges i quan l’herba bordeja amb força creixent, hem conclòs l’ultima llaurada molt probablement de la temporada. El temps ho marca. I l’art del conreu, que cada propietari  determina, finalment es reflecteix en la personalitat del seu vi.
Ja sabeu una mica més de nosaltres!

divendres, 11 de maig del 2012

Tast al Celler Can Pujol


Ahir dia 10 de Maig varem fer un tast de Montsants i Priorats al Celler Can Pujol de Vilanova i la Geltrú els cellers de Directe del Celler. 
Va estar una vetllada molt agradable, i al pati de la botiga, sota unes carpes i amb una temperatura molt i molt agradable varem gaudir dels següents vins:

  • Clonic 2008 del Celler Cedó Anguera. Aquest vi no falla mai, sempre es mostra franc, i rodó.
  • Gènesi Selecció 2007 del Celler Vermunver. La terra calcària de les finques de la familia Vernet a la copa, molt més complexe i subtil que el 2006.
  • Les Clivelles de Torroja 2009 del Celler Aixalà Alcait. com ens agrada aquesta carinyena de Torroja.
  • La Guinardera 2007: El nostre vi va agradar molt, i a més d'un els va sorprendre el caràcter d'una garnatxa de Gratallops.
  • Arrels 30 anys del celler Arrels del Priorat: Si els vins són la colònia, l'Arrels és el perfum. La Garnatxa un altre cop.
Moltes gràcies a la gent de Can Pujol per obrir-nos les seves portes i a les 31 persones que varem assistir, per la seva atenció i caliu.

dimarts, 10 d’abril del 2012

Setmana Santa de visites

Avui és Dimarts 10 d'Abril, tot just s'ha acabat aquesta Setmana Santa plena de visites al celler.Ha estat intens i variat. Algunes de les visites han estat curioeses, com la visita d'un petit productor de vi de l'Estat de Washington, que elabora un monovarietal de Cabernet Sauvignon molt interessant, o com la d'un altre de l'estat de Oregon, que també elabora un monovarietal de Syrah, amb una producció de nomès 1070 ampolles.
També hem tingut visites de gent que estava coneixent el Priorat, gent de Catalunya, Madrid, Canadà, Alemania,  Noruega, etc... Molts d'ells interessats per la nostra filosofia d'apostar per monovarietals de finca, o la visita dels nostres amics de Can Monserrat de Mataró, que van voler coneixer les nostres vinyes i el nostre celler.
A tots, moltes gràcies!!!!