Aquest dissabte hem tingut l'oportunitat de participar en les Jornades Vida Penedès que organitza l' associació homònima en representació de l'Associació Cellers de Gratallops. Una trobada que ha tingut lloc a Santa Fe del Penedès i que es va inaugurar aquest divendres amb la projecció del documental "La contra etiqueta" de la Clara Isamat, que posteriorment va moderar un debat sobre el meló que aborda aquest.
La jornada d'avui ha començat amb una interessant xerrada sobre "l'Adaptació a la nova realitat climàtica" a càrrec del Robert Savé professor d'Ecologia de l'UAB, en el que ha fet una clara exposició d'on som, cap on anem i algunes contradiccions que ens planteja aquest futur, ja present, en quant a la gestió de l'aigua, de l'energia, les vinyes, les cobertes vegetals, etc. Molt interessant, aquesta realitat fa que tinguem una comissió a la DOQ Priorat treballant sobre aquest tema, en quan a recomanacions de plantació, de poda, de treball de la terra, i per altra banda, també hi estem debatent a l'Associació Cellers de Gratallops.
La segona xerrada ha estat a càrrec del David Baixas, que ens ha parlat sobre biodinàmica i com s'aborda des d'aquesta filosofia l'estalvi i gestió de l'aigua, tant des del punt de vista dels preparats, com de la influència dels planetes i la lluna, i sobre tot, des de l'observació.
Després ha estat el moment d'un petit recés per abordar les dues taules rodones, la primera sobre entorn ii paisatge, molt interessant i enriquidora, a l'hora que alineada amb la visió que tenim a la nostra comarca, d'un paisatge que és un mosaic de cultius. Amb la moderació de la periodista Ruth Troyano i amb la participació de la Söazig Darnay (arquitecta i paisatgista), Salvador Queraltó (pastor transhumant) i el Joan Domènech (Pedra seca).
Finalment ha estat l'oportunitat de la taula rodona d'associacions, que ha moderat la Clara Isamat, on la representant de Vida Penedès ha exposat com va sorgir, el representant de l'associació Martes of Wine, de La Rioja, que ha explicat com en el seu cas ha estat un grup col·laboratiu, i que tot i no estat encara constituïts com a associació, ja ha fet algunes accions de promoció, com una presentació per premsa especialitzada i sommeliers a Madrid.
El tercer dels ponents era de l'Associació Viñedos y bodegas de Sant Martín de Unx, (Navarra), que ha explicat la seva experiència en la promoció de la seva zona, aconseguint fons de l'administració amb un projecte de 1 milió d'euros i treballant per més.
Nosaltres em parlat de les accions que hem dut a terme en el curt termini d'existència de la nostra associació, en quan a la gestió de residus, senyalització i camins. Els hem exposat com treballem en comissions i el nostre plantejament de ser un centre d'idees i activador de les diferents administracions, per tal de col·laborar en la millora del nostre entorn, condicions en el desenvolupament de la nostra activitat, promoció i posada en valor del nostre patrimoni,
Moltes gràcies a Vida Penedès.