dissabte, 27 de març del 2021

Perdoneu, però avui ens posem seriosos

Avui ja fa un parell de dies que veia la notícia a TV3, i no m'ho puc treure del cap. Resulta que a França, cada dia es suiciden de mitjana 2 pagesos, essent un total de 600 l'any 2019.

Un mercat que sempre pressiona la baula més feble de la cadena, i la manera de garantir-se més guanys i a la vegada un preu més competitiu pel consumidor final és escanyar el sector primari.

Al mateix temps, els costos de producció cada cop són més alts, i això porta a un sobre-endeutament que acaba en la desesperació, en depressions i en molts casos en el suïcidi. Concretament, el camp francès és el sector amb un index de suïcidis més alts de país, i sobta aquesta dada quan tots tenim clara la força del sector agrari al país veí. Un país on la pagesia té una gran tradició de mobilització per la defensa dels seus drets, però que tot i així, no pot evitar sucumbir a aquest disbarat en el que vivim.

En ple confinament, una persona a la que estimo molt em va dir que aquest moment despertaria consciències, i que el consum de producte de proximitat, i un comerç més just amb els productors arribava per quedar-se.

La veritat és que no crec que estem davant d'un canvi tant gran com el que predicava aquesta amiga, però si que ens ha demostrat el poder que tenim tots plegats i lo feble que és el sistema. La compra en el petit comerç, anar a dinar o sopar a restaurants que treballen amb producte d'entorn, fugint de les grans cadenes, tenir en compte que el que comprem sigui de comerç just, son petites lluites que poden fer guanyar aquesta batalla.

Però quan parlem de comerç just, no sempre parlem del cafè o cacao que ve de l'altra puna de món, podem parlar del raïm per elaborar vins i escumosos, de l'oliva amb la que s'elaboren els olis que tant representen la nostra cuina, de la fuita o del cereal del nostre país.

A la DOQ Priorat, essent una Denominació d'Origen on el preu del raïm és prou alt en relació a altres zones, també teniu un identificatiu, "viticultor-elaborador", que des de fa més d'un any identifica els vins elaborats només amb raïm del propi celler, tota una garantia d'origen amb valor afegit que dona la DOQ Priorat.

Però tornant al que és l'objecte d'aquest apunt, la pressió sobre el territori i els pagesos és molt gran, i l'especulació no acaba en el directament lligat al sector de l'agricultura, i ara, per exemple, podríem referir-nos a la pressió que està exercint el sector energètic sobre el territori, perdent terres de cultiu, destruint l'entorn i condemnant els pagesos a una mort lenta i dolorosa. I en aquest punt podem aplicar també un model diferent, un model basat en l'autoconsum, en una producció que aprofiti sòl ja industrial,i que eviti que acabin fent el negoci les mateixes empreses que han estat beneficiant-se del model energètic que hem tingut fins ara.

Nois, se'ns gira feina!!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada