Malauradament, aquests dies els incendis estan en boca de tots, i els diferents mitjans sentim moltes opinions sobre com s'ha de gestionar el territori, moltes opinions que ja hem escoltat molts cops abans i que cada cop que hi ha catàstrofes com aquestes tornen a sorgir i que després es perden en l'oblit del nostre dia a dia.
És clar que Catalunya ha perdut pagesos i pastors, els vertaders cuidadors del patrimoni forestal, i en els darrers anys la masa forestal del nostre territori ha crescut molt i de manera descontrolada. Podem buscar-ne els motius, i és un problema que segurament no té una fàcil solució, i de ben segur no en té una d'única.
A propòsit de les causes, podem començar per analitzar d'on venim, parlar sobre com en les darreres dècades ha deixat de ser rendible l'explotació forestal en gran part del nostre territori, amb arbres que tenen la teia molt dura degut al lent creixement dels mateixos. Recordo que fa 30 anys els boscs de la nostra familia es tallaven amb certa regularitat i la fusta es pagava, no a un preu excessiu, però prou bo per valer la pena tallar-los i que les empreses que en feien la feina es guanyessin la vida.
Per altra banda, no parlem de les lleres dels rius, doncs encara no ha passat res, però el dia que el Siurana baixi com va baixar el 1994, aquests arbres, matolls i canyars que s'han anat formant, de ben segur s'enduran el pont que hi ha a la carretera entre Gratallops i Falset.
Tampoc cal que parlem de la ganadería extensiva que feia feina en la regulació de les pastures, és obvi que un ramat amb 200 caps de bestiar, cabre i/o ovelles, fa una feina que quatre cabirols no faran.
Quin cost tenen els operatius que ha hagut de extingir els diferents incendis que hi ha hagut aquest estiu? Com podem gestionar un territori on la majoria dels boscos són de propietat privada? Té sentit fer un Pla Natura 2000 si no fem gestió del territori?
Al mateix temps, la pressió sobre el territori cada cop és més gran, amb plans d'instal·lació de parcs eòlic i d'energia solar, fent de l'especulació energètica un altra traba per la supervivència del món rural.
Necessitem polítiques valentes, com per exemple bonificar els propietaris que netegin els boscos amb la compra de la biomassa per fer-ne combustible per escoles, hospitals i altres edificis públics, o perqué no, en una empresa pública, de segur aquesta despesa compensarà l'ús en calefacció i/o energia elèctrica, però de ben segur també significarà un estalvi en recursos per extingir incendis.
No ho sé, només som pagesos que estimem el nostre territori i que fa temps que estem alertant del problema que dia a dia va creixent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada