dimecres, 30 de maig del 2018

Gran tast de vins oxidatius al Tribut

Ahir, vàrem tenir el plaer de parlar dels nostres rancis d'Arrels del Priorat en un tast de vins rancis i oxidatius que va organitzar l'Antonio Figuereo Revuelta al Tribut de Barcelona del Petit Celler.


Un plaer poder tastar el vi de Sol i Serena de la Cooperativa d'Espolla de la mà del seu enòleg, el Pau Albó, que va explicar-nos com a partir de la garnatxa roja i la garnatxa blanca, amb un encapçalament  i posterior criança en Damajoanes i bòtes amb soleres molt velles, aconsegueixen un producte molt elegant, abocat i amb una acidesa fantàstica.

A continuació, l'Anna Castillo, la sommelier del Celler Abadal, va parlar-nos d'un projecte encisador de memòria històrica  patrimoni que han dut a terme al celler Abadal, recuperant vins que restaven en l'oblit dels cellers de la Masia Roqueta, i on el Picapoll i altres varietats han donat lloc al C-1 Masia Roqueta. Un ranci encapcelat amb una estructura i acidesa molt ben trobada, i que fan d'aquest producte un tresor únic i molt especial.

El tercer vi va ser el nostre ranci Arrels 30 anys, que des de la humiltat del vi ranci més jove dels nostre celler, va servir-nos per explicar la feina feta pel René Barbier i el Jaume Balaguer en la recerca i posterior cura dels rancis del nostre país, que poc a poc es veien condemnats a la desaparició. Va ser el punt de parlar de les families, els nostres rancis de producció més limitada i de més de 100 anys: Ca la Viudes i Cal A. Cabré i Brú.


Parlant del nostres, també vàrem sorprendre a més d'un en enterar-se'n que no s'encapçales amb alcohol com els vins dels que he parlat amb anterioritat, i que en el nostre cas es fa un sistema de trasvalsos similar al sistema de "criaderas i soleras" d'altres sones.

Després, dos vins rancis del celler Finca fontanals, que l'Albert Coll i l'Àngel van presentar parlant-nos de com s'havia partit dels vins de la Monserrat Campàs, rancis amb molta història de Falset. Profunditat, complexitat i records a taronja i cacao.

Per acabar, l'Antonio va introduir un Oloroso VORS de  Jerez de la Frontera, gran expresió del Palomino, amb un punt salínoiodat i un lleuger punt punxant, que bé donat per l'encapçalamet, però amb una acidesa que el fa molt fresc.

Un dels temes que vàrem comentar és sobre com maridar aquests vins, fora dels clàsics postres i sobretaula tradicional, i entre d'altres coses, els vaig parlar del nostre ranci amb una "Sopa de Ceba", amb escabetxos o vinagretes, com unes "Guatlles a la Vinagreta". La Caroline del Restaurant Abac ens va comentar que actualment l'està maridant amb una "Pinya, gelat de pinyons torrats, amb encenalls de Foie curat i brots de pi".

Moltes gràcies als assistents i a tot l'equip del Tribut!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada