divendres, 25 d’octubre del 2024

Espai Priorat 2024: Explicant la diversitat de la singularitat

Aquest any hem participat a l'Espai Priorat 2024, un esdeveniment que organitza la DOQ Priorat per explicar i promocionar la nostra denominació d'origen i els nostres vins.


A diferència d'edicions anteriors, aquesta edició, la selecció dels prescriptors de països tercers va ser molt acurada, i amb l'ajuda del Master of Wines Pedro Ballesteros, el que va donar una nova dimensió al que és una oportunitat única i que representa un gran esforç per cellers petits com el nostre.

Hem rebut un total de 21 Master of Wine de Xina, Toronto, Austràlia, Rússia i Regne Unit, així com periodistes de guies i publicacions especialitzades de Suïssa, Canadà, Regne Unit, Mèxic, Estats Units, Xina i Japó.

Han estat tres dies i mig que van començar amb un tast a cegues a la seu de la DOQ Priorat, en que vàrem escollir els vins que servirien per vestir els tastos que del MW Pedro Ballesteros faria en privat a les tardes per parlar del nostre territori i explicar la història i l'evolució de la nostra denominació d'origen. Un tast en que entre 15 tastadors seleccionarem 10 vins d'entre 91 vins presentats pels 37 cellers participants en aquest edició.

Seguidament, els membres de la Junta del Consell vàrem tenir un primer contacte amb els visitants en la recepció oficial a Clos Figueres, amb un sopar informal al que els assistents al tast de selecció ja vàrem arribar esgotats.

El dia següent la meitat dels visitants varen començar la jornada a l'Ermita de Sant Antoni de Porrera, on van tenir la oportunitat de tastar els vins dels cellers de Porrera i Torroja del Priorat, i l'altra meitat van començar a Cal Carles de Poboleda, una casa pairal d'aquesta vila en que els esperaven els cellers de Escaladei, La Morera del Montsant i Poboleda. 

A les onze, intercanvi dels visitants entre les dues viles i després dels tastos, dinar en aquest dos llocs emblemàtics amb els viticultors, per després desplaçar-se al primer tast privat que va tenir lloc a la sala de voltes de l'Hostal Sport. Fantàstic sopar amb els viticultors d'aquestes viles del Brichs de Falset a càrrec del cuiner Rafel Múrria.

El dimarts va ser el torn de Gratallops, i vàrem rebre la meitat dels visitants a l'Ermita de la Consolació, amb prèvia aturada en un indret des d'on poder divisar els paratges de la nostra vila a 360º, per degustar amb els cellers de Gratallops, El Lloà, Vilella Alta i Vilella Baixa, mentre la resta de visitants degustaven els vins de Bellmunt i Solanes del Molar al Museu de les mines de Bellmunt.


Em va tocar donar la benvinguda als convidats explicant-los el mosaic de microclimes i sòls, i la la visió calidoscòpica que dona la diversitat de la nostra gent i que fa tant especial la nostra denominació d'origen. Així mateix, va ser el dia ideal per presentar la nova anyada de La Guinardera Vi de Paratge 2020, i com sempre, mostrar com interpretem el territori amb la que és la reina de la nostra DO, la garnatxa.


Després del tast privat pels nostres convidats a càrrec de MW Pedro Ballesteros, sopar amb els cellers de les viles protagonistes del dia en que vàrem compartir magnums i anyades velles, com el nostre Cèrcol Daurat 2010, que es manté en plena forma, complex i dibuixant territori.

Tot va acabar l'endemà on va començar tot al segle XXII, la Cartoixa d'Escaladei, amb un tast al refetor en vaig tenir l'oportunitat de donar les gràcies als nostres convidats i fer unes pinzellades per repassar els conceptes que ens interessava transmetre com a DOQ Priorat.

Un cop el grup de convidats va marxar, vàrem rebre, ja fora dels actes de l'Espai Priorat 2024, sommeliers i periodistes catalans i espanyols en un tast obert, que va tancar aquest 4 dies de feina intensa de tot el personal de la DOQ Priorat i dels cellers participants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada