diumenge, 27 de març del 2016

El suro

Des que vàrem començar, sempre hem utilitzat taps de suro per tapar les nostres ampolles, i des de l'anyada 2006 que els taps els hem comprat sempre a MercaderCork, una empresa familiar de Cassà de la Selva que segueix una llarga tradició surera. 


Nosaltres sempre hem optat per aquest tipus de tap, per tradició, per que creiem que permet una millor evolució del vi dins l'ampolla, tot i que som conscients del risc que comporta el TCA, En tots aquests anys, el nivell d'afectació per aquesta molècula en els nostres vins ha estat quasi insignificant, i gràcies al nostre tracte directe, sense distribuïdors, podem dir que ha estat 3 casos sospitosos coneguts entre les més de 30.000 ampolles venudes. És clar que hi ha una tria d'un tap de qualitat, que tot i que no elimina el risc, sí que el minimitza. S'entén que quan volem tenir cura de la nostra feina, no fem servir taps de qualitat baixa.

Basant-nos en un estudi de Universitat de Bordeus, sobre l’evolució del vi tapat en diferents sistemes, en que es  van agafar vins de diferents regions de França i es van tapar utilitzant tap de suro, taps tècnics, taps sintètics, tap de rosca, i al cap de 5 anys es van tastar i analitzar per veure si hi havia diferències. Les conclusions apunten al tap de suro natural, com a millor sistema de tapament per a que el vi tingui una millor evolució. Però, quins efectes té el consum d'aquest tipus de taps en el nostre entorn? És veritat que representa una Petjada Ecològica major que altres tipus de tap?


Per respondre aquestes preguntes, hem estat cercant proves científiques que ens donin arguments fiables per saber fins a quin punt estem obrant amb prou respecte pel Medi Ambient, i si seria millor triar una altra solució per tapar les nostres ampolles.

Segons un estudi  del grup de recerca Sostenipra (ICTA-UAB), s'ha determinat el potencial del suro com a matèria primera natural, renovable i local que contribueix a lluitar contra el canvi climàtic. Per fer-ho, han quantificat l'impacte de les emissions de gasos d'efecte hivernacle mitjançant la quantitat de CO2 que tindria els mateixos efectes, l'anomenat CO2 eq. (CO2 equivalent). 

Segons la recerca, tant la matèria primera com els seus principals productes, el tap de suro natural per a vins tranquils i el tap de cava, presenten una fixació de CO2 eq. superior a la que s'emet durant el seu cicle de vida complet: l'extracció, el transport, el processat industrial, la distribució a celler i la gestió de residus. Concretament, per cada tona de suro extreta del bosc es fixen 18 tones de CO2 eq.; per cada tap de suro natural es fixen 234 g de CO2 eq.; i per cada tap de cava es fixen en global 12 g de CO2 eq. En conclusió, i arran de l'estudi, la del suro és una indústria sostenible, alguna cosa que segons Diumenge Valent “ja sabíem però ara podem demostrar científicament”. És a dir, si la producció d'una ampolla de vi emet 600 grams de CO2, els cellers poden reduir entre un 18 i un 40% de les emissions, solament amb utilitzar tap de suro.

No entrarem a valorar si amb taps de silicona, vidre o tap de rosca els resultats són millors o pitjors, doncs no hem trobat cap estudi seriós que ens aporti elements d'avaluació prou fiables, però d'acord amb el que ens aporten les dades abans citades, continuarem fent el camí que fèiem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada