dimecres, 19 de desembre del 2012

Vins de Vila: Zonificació de la DOQ Priorat


Ahir varem assistit a una conferència col·loqui dins el marc de les xerrades de Tardor que duu a terme el Consell Regulador de la DOQ Priorat, i que versava sobre la zonificació que s'ha fet de la nostra Denominació d'Origen.

La presentació del treball, que s'ha fet des de l'any 2001  , i que ha portat a la divisió en 12 subzones o viles dins la DOQ Priorat, va ser força entenedora. Aquest estudi a dut a una divisió que no coincideix amb la divisió administrativa, i un dels aspectes que s'ha especificat és la composició en varietats d'aquests vins. Per fer-ho, s'han basat en criteris climàtics, geogràfics, històrics, agronòmics i enològics, i es va publicar a la prestigiosa revista de la OIV, sens dubte la publicació de més prestigi dins el món vinícola a nivell internacional.

Però tot això, que a nivell d'estudi s'ha plasmat amb tant rigor i bon fer, ara ha arribat el moment d'implantar-ho, cosa que ja s'està fent, i el que és més important, comunicar-ho. És cert que en aquest aspecte hi ha molts cellers, entre ells nosaltres, que ja portem un temps fent aquesta feina de comunicació, però com alguns dels assistents varem puntualitzar, s'ha de comunicar d'una manera clara, amb un mateix missatge tal de transmetre clarament la importància de cada subzona, i del conjunt de les subzones, com a valor afegit de traçabilitat, qualitat i tipicitat. 
Està clar que hem emprès un camí llarg i difícil, i el marge que deixa la legislació espanyola és molt petit. També, vist des de la nostra ignorància, potser els catalans no som prou valents per apostar des dels organismes pertinent per iniciatives que a França o Itàlia es posarien en valor, si fes falta plantant cara a un reglament superior.
Però no hi ha problema, som Prioratins, i si "de les pedres en fem vins", creieu que això ens aturarà?    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada