dimecres, 4 de juny del 2025

S'acosta la Gratapride

Ja tenim aquí la segona edició de la GRATAPRIDE, que aquest any arriba amb més activitats, cellers de fora de la nostra vila i moltes coses més, i que es celebrarà el 27 i 28 de Juny.

Aquest any participen els següents cellers de Gratallops:

  • En Números Vermells
  • Celler Balaguer i Cabré
  • Celler Cesca Vicent
  • Meritxell Pallejà
  • Vinícola del Priorat
  • Clos Pachem
  • Celler Batllet - Ripoll Sans
  • Celler Devinsi
  • Finca Manyetes. Solertia
  • Buil Giné
  • Celler Cecilio
  • Clos Figueras
  • Celler de l'Abadia
  • Saó del Coster
  • Alvaro Palacios
  • Celler Atavus Priorat

Per altra bada, en aquesta edició hem convidat un celler de cada una de les viles de la DOQ Priorat:

  • Celler Aixalà Alcaït - Torroja del Priorat
  • Celler Sabaté - Vilella Baixa
  • Mas Alta - Vilella Alta
  • Alvarez Duran - Porrera
  • La Conreria d'Scaladei - Escaladei
  • Celler Burgos Porta - Poboleda
  • Clos 93 El LLoar 
  • Celler Solà Clàssic - Bellmunt del Priorat

Així com altres cellers que han volgut participar d'aquesta festa:

  • Celler de Capçanes - Montsant
  • Celler Vell - Sant Sadurní d'Anoia -Penedès
  • Celler Coca i Fitó

Els tastos seran el dissabte 28 de Juny als cellers que estem dins el poble i que acollirem cellers fora vila i d'altres contrades, i hi haurà diferents punts amb ofertes gastronòmiques molt interessants.

Prèviament, el divendres, tindreu l'oportunitat de participar en un "Tast per canviar de vorera", i la projecció de la pel·lícula "The kids are all right".

Per altra banda, el pregoner d'aquest any és el cuiner Arnau París, cosa que ens fa molta il·lusió en el que és l'any de la Gastronomia Catalana.


dimarts, 27 de maig del 2025

Bufem les espelmes tot embogtellant

El moment d'embotellar és molt important, doncs és quan posem en una ampolla la feina feta a la vinya i després al celler, i en el cas del nostre celler, representa l'inici d'un camí d'afinament en ampolla tot buscant el moment òptim per posar els vins al mercat.

Aquest any, la Lluna Vella del mes Maig ha estat el moment triat per fer aquesta feina, i concretament el dia 26, que coincideix amb el meu aniversari, però la feina prèvia comença uns mesos abans, quan encomanem ampolles, taps i reservem a Maquinaria Moderna, la màquina d'embotellar. 

I aquell matí, comença una gran coreografia en que cada element ha d'ocupar el seu lloc en cada moment per tal que tot rutlli. Ampolles aquí, taps allí, palets, safates, treure la premsa i altres elements del celler per tal que tot flueixi, i a les 8:30 arriba el camió amb la màquina d'embotellar i la descarreguem per posar-la al seu lloc.


Després de prop de 30 minuts en que la maquinària s'ha col·locat i connectat, toca fer neteja a fons i calibrar ampolla i tap, i a quarts de deu comencem a embotellar.



Aquest any hem embotellat Parhelia 2024 Gratallops Vi de Vila,  La Guinardera 2023 Vi de Paratge Guinarderes i dos vins que per primer cop sortiran al mercat com a Vi de Paratge Masos de Gratallops, Lluna Vella 2023 i Cèrcol Daurat 2023.


A les 2:00 hem acabat d'embotellar els quatre vins, i arriba el moment de dinar per recuperar forces.

Després de dinar, clausura del concert amb neteja dels equips i carregant-ho tot al camió, i quan el camió marxa queda la gestió de tots els residus, (cartró, palets i plàstic), i entrar un altre cop la premsa i demès, després d'haver rentat les tines i mànegues.


MOLTES GRÂCIES ALS COL·LABORADORS I PROVEÏDORS

diumenge, 25 de maig del 2025

Vins al Carrer 2025

Ahir vàrem tenir l'oportunitat de participar en una nova edició del "Vins al Carrer" que organitza el Celler & Degustació La Vallesana de Caldes de Montbui, i as any no ha estat passada per aigua, a diferència de l'any passat.

Com l'any anterior, vàrem anar-hi amb el Jonàs de Giol Porrera i va ser una altra oportunitat de parlar del Priorat, de la feina que fem, i en concret, vàrem parlar de Garnatxa, la nostra manera d'entendre Gratallops.

Però parlem del tast, tot un luxe compartir i explicar els nostres vins a un públic entregat i que ens van donar molt bones crítiques sobre els dos vins que portàvem al tast, La Guinardera 2020 i el Lluna Vella 2017. Com sempre el poder de la garnatxa i el seu caràcter camaleònic van fer les delícies dels que van tenir l'ocasió de tastar-los.

Moltes gràcies al Marc i tot el seu equip per donar-nos aquesta oportunitat d'explicar la nostra feina i per la feina ingent que van fer.

dissabte, 24 de maig del 2025

Tast de presentació de la Gratapride

Aquest dijous, l'Associació Cellers de Gratallops vàrem fer la presentació d'una nova edició de la Gratapride el Vinseum de Vilafranca del Penedès.

Va ser un acte en el que vàrem donar a tastar els nostres vins Cèrcol Daurat 2016 i Lluna Vella 2017, parlant com sempre de la garnatxa, la llicorella i la nostra manera de fer, basada en la idea de posar en una ampolla el caràcter de cada anyada i cada vinya.

Sorpresa entre els assistents, que en la majoria de casos no ens coneixien, i que com acostuma a passar, van quedar descol·locats amb com un vi amb la graduació dels nostres vins pot ser tant suau i de percepció alcohòlica més baixa.

La Gemma Morató, presidenta de l'Associació Cellers de Gratallops, va desgranar una mica el programa d'aquest any, i com hem convidat a un celler de cadascun dels pobles de la DOQ Priorat per ampliar-ne l'abast.

També va anunciar que el pregoner d'aquest any és l'Arnau París, cuiner i presentador del Pim Pam del programa Cuines de TV3.

Els veiem a Gratallops per la GRATAPRIDE!!!!!

dijous, 1 de maig del 2025

Herba!!!!

Fonoll Marí

El que feia falta els darrers anys era aigua, i com ja sabeu han estat 3 anyades difícils a causa de les minses pluges i del fort estrès hídric al que s'han vist sotmeses les nostres vinyes i amb produccions molt pel davall del que són les anyades normals.

Llaurant la Lluna Vella

Després d'una tardor del 2024 amb més de 300 litres i amb 162 litres per metre quadrat en el que portem d'any, ara ens afrontem a la força que té el nostre territori, i com l'herba, els cards i tota mena de vegetació surt del no res quan les condicions són les adients.

Lluna Vella abans i després.

Tot i tenir-ho llaurat, ara toca esmolar les eines i metre el pare llaura amb l'intercep la Lluna Vella, jo em carrego la desbrossadora a l'esquena per netejar la Parhelia i desbrossar tant les tires com els ribassos.

Abans i després a la Parhelia

Serà un any per reballar dur, però beneïda aquesta mena de feina, que treballar no ens fa por, i veure els nostres ceps com els veiem a hores d'ara, encara ens agrada més.

dijous, 17 d’abril del 2025

Els nostres amics de El Celler de l'Àvia

Els mercats municipals són essencials en la vida de les ciutats i barris, i tenen molt a veure amb el nostre caràcter mediterrani, i a l’avinguda de la Llibertat de Mollet del Vallès, trobareu el Mercat Municipal, espai on fa un parell d'anys va obrir les portes la parada d’en Toni. 

foto propietat de El Celler de l'Àvia

L'expressió, "al pot petit hi ha la bona confitura", s'escau a aquest espai en el que el Toni selecciona amb cura petits productors i vins de poca tirada que va descobrint. Sense cap mena de dubte es nota que no es tracta d'una botiga de vins en la que només entrar ja trobes el catàleg d'un o varis distribuïdors, es nota aquest caràcter personal.

foto propietat de El Celler de l'Àvia

Bon assessorament que t'ajudarà a trobar el vi que busques i per si fos poc, també fan tastos i ofereixen lliurament a domicili

Ara, si vas al mercat a comprar per fer un bon sopar, també hi trobaràs la nostra Lluna Vella 2017 amb la que pots acompanyar carns o un peix al forn, per exemple. 


Els podeu trobar a:

El Celler de l'Àvia

Mercat Municipal

Av. de la Llibertat, 14

08100 Mollet del Vallès

dissabte, 12 d’abril del 2025

Tastant per aprendre amb l'ACG


Aquesta setmana, l'Associació Cellers de Gratallops ha organitzat el primer dels tasts de vins del món per tal que els socis compartim aprenentatge i coneixement d'altres zones vitivinícoles, varietats i maneres de fer. 

En aquesta ocasió hem pogut fer un tast de vins de diferents zones de Grècia de la mà de la Mireia i l'Spiros de Satyrs, una petita empresa importadora de vins d'aquest país.



Vàrem començar per dos vins de la varietat Xinomavro elaborades pel mateix celler, però en blanc de blancs i amb una elaboració més tradicional.


El tercer vi era un blanc elaborat amb Savatiano de la zona de l'Àtica, un blanc treballat amb lies durant mig any i d'una varietat oxidativa que va recordar-me les garnatxes blanques de la nostra zona en algunes coses.


Un vi jove de Mavro Kalavrytino de la zona del Nord del Peloponès, amb una elaboració que recorda molts vins naturals i biodinàmics francesos.


El següent va ser un altre negre on la varietat Xinomavro es presenta cupejada amb Krasato i Stavroto, pura elegància.


Vàrem acabar amb vi negre de les illes Jòniques elaborat amb les varietats Mavrodafni i amb un 20% de Vostildi, de tall més rústic i herbaci.

Tot en un espai meravellós amb una vista privilegiada de la vall del riu Siurana, les explicacions i el profund coneixement d'aquesta parella ens ha transportat a un altre Mediterrani amb varietats diferents. Quin plaer compartir aquests moments amb els nostres companys dels 26 cellers de l'associació. 

Ara fins la propera, que serà de Rieslings alemanys.