diumenge, 15 de juny del 2025

Tastets 2025: La festa dels vins de Gratallops

Ahir es va celebrar la 7ª edició del Tastets de Gratallops, la fira dels cellers i els vins de la nostra vila, en la que aquesta edició van participar-hi 27 dels 28 cellers de Gratallops. Un any en el que, des del meu punt de vista, la comunicació ha estat millor, més professional i desenfadada.

Foto cedida per tastets de Gratallops

En aquesta edició el temps ens va acompanyar, i tot i fer un dia de ple estiu, la tarda va estar una mica ennuvolada i la garbinada, tot i que sense gaire intensitat, es va sumar a la festa, fent-ne un vespre prou agradable.

El punt de recollida dels vins, que va fer que els visitants no arrosseguessin els vins i poguessin recollir-los al final, la música menys protagonista que va facilitar la feina de la gent dels cellers i food trucks en una zona diferenciada, funcionar com l'any passat.

Nosaltres vàrem presentar la nova anyada del Parhelia 2024, també vàrem oferir la Lluna Vella 2017  i el Cèrcol Daurat 2015. Com sempre explicant el nostre territori des de la humilitat de la Garnatxa i la Garnatxa Blanca, però amb la capacitat d'aquestes varietats d'explicar on creixen i com ha estat aquell any.

Foto cedida per la Tastets de Gratallops

Tot va acabar amb un gran fi de festa amb concert amb música a la pista.

Des del nostre celler volem agrair la feina feta per l'Ajuntament de Gratallops i les persones que van fet possible que un altre dia Gratallops s'agermanés al voltant dels vins dels seus cellers.

Fins l'any que ve!!!!


diumenge, 8 de juny del 2025

La Vertical: Cata y amistad

La Vertical és un concepto de wine-bar en el que el amante de los vinos puede descubrir pequeños productores del Mediterraneo, de Alemannia, Austria y mucho más.


En Málaga tienen dos locales, uno den Cervantes, donde la sumelier és Estrella y otro en Juna Padilla donde podemos encontrar a Eduardo, y este sábado tube la oprtunidad de presentar los vinos de Balaguer i Cabré y de Arrels del Priorat en La Vertical de Juan Padilla, no en lo que seria en una cata al uso, sino más bien en una presentación a los diferentes clientes que se acercaban para hacer una copa.


Para calentar motores, y para conocernos un poco, el dia antes caté unos vinos que Eduardo selecció para mí, una selección de blancos muy interesantes con juegos de aromas y texturas que me hicieron disfrutar como un enano.



Despues fuí a cenar a La Vertical Cervantes con Estrella, dónde a parte de disfrutar de una vieiras fantàsticas con tomate i albahaca, y de un cordero con custus i cítrico con el que cantaban los ángeles y  una selección excelente de quesos, me dejé llevar por un juego de vinos super divertida que acabó en lo más alto con un palo cortado.


En la cata del sábado presentamos "en premieur" el Parhelia 2024 que tubo muy buena acogida, especialmente por no conocer el Priorat como tierra de blancos, y tambien presentamos Cal Piró Ranci de 60 anys, un vino del que solamente hemos elaborado 61 botellas. Soloras antiguas y fue muy divertido el diálogo de un vino oxidativo en tierras con grandes oxidativos y tradición.


Tambien nos sacamos de la manda una botella de La Guinardera 2011, que nos sirvió para mostrar la evolución de este vino.


Muchas gracias Estrella y Eduardo pur vuestro cariño, enseñanza y acogida!!!!

Y ya sabeis, si estais en Málaga, no os podeis dejar perder:


La Vertical
C/ Juan de Padilla 13
Málaga

La Vertical
C/ Moreno Monroy 3
Málaga


Ja tenim aquí la Parhelia 2024

Aquest 26 de Maig passat, aprofitant el canvi de cicle lunar, vàrem embotellar l'anyada 2024 del nostre blanc de garnatxa blanca, la Parhelia, una nova anyada climàticament complicada i en el que la feina a la vinya ha tornat a ser essencial, i més en vinyes com les nostres en les que no fem servir rec de suport.


Com podem veure al gràfic de temperatures de l'any vegetatiu de la planta, (de collita a collita), ha estat molt calorós, amb un hivern curt i poc fred, seguit d'una temperatura "in crescendo", i un Juliol i Agost per damunt dels 25 graus de temperatura mitjana.


Dades enganyoses pel que fa a la pluviometria, doncs a part que veiem de dos anys molts secs, el setembre, ja després de verema es van registrar pluges que marquen més de 50 litres, però que no han estat a temps per nodrir els nostres ceps en aquesta collita. Així, realment la precipitació va ser al voltant de 260 litres.


Nova anyada amb classificació de Vi de Vila amb només 1125 ampolles, però el més important és que la vinya continua formant-se i tot i no tenir rec de suport, la feina que fem en el treball de la terra va donant els seus resultats, i els canvis en l'anomenada poda en verd ens ha donat frescor i un grau alcohòlic de 13,5º.

Un vi fresc, llarg, amb textura gràcies al terra de llicorella privilegiat de l'aquesta vinya i els 5 mesos de "battonage" en dipòsit d'inoxidable, sense passar per fusta. Molt bona acidesa, rodó i amb un nas que ens dona fruita amb pinyol com préssec i albercoc, plantes aromàtiques mediterrànies com el timó o el romer i flors blanques.

Esperem que us agradi!!!!

dimecres, 4 de juny del 2025

S'acosta la Gratapride

Ja tenim aquí la segona edició de la GRATAPRIDE, que aquest any arriba amb més activitats, cellers de fora de la nostra vila i moltes coses més, i que es celebrarà el 27 i 28 de Juny.

Aquest any participen els següents cellers de Gratallops:

  • En Números Vermells
  • Celler Balaguer i Cabré
  • Celler Cesca Vicent
  • Meritxell Pallejà
  • Vinícola del Priorat
  • Clos Pachem
  • Celler Batllet - Ripoll Sans
  • Celler Devinsi
  • Finca Manyetes. Solertia
  • Buil Giné
  • Celler Cecilio
  • Clos Figueras
  • Celler de l'Abadia
  • Saó del Coster
  • Alvaro Palacios
  • Celler Atavus Priorat

Per altra bada, en aquesta edició hem convidat un celler de cada una de les viles de la DOQ Priorat:

  • Celler Aixalà Alcaït - Torroja del Priorat
  • Celler Sabaté - Vilella Baixa
  • Mas Alta - Vilella Alta
  • Alvarez Duran - Porrera
  • La Conreria d'Scaladei - Escaladei
  • Celler Burgos Porta - Poboleda
  • Clos 93 El LLoar 
  • Celler Solà Clàssic - Bellmunt del Priorat

Així com altres cellers que han volgut participar d'aquesta festa:

  • Celler de Capçanes - Montsant
  • Celler Vell - Sant Sadurní d'Anoia -Penedès
  • Celler Coca i Fitó

Els tastos seran el dissabte 28 de Juny als cellers que estem dins el poble i que acollirem cellers fora vila i d'altres contrades, i hi haurà diferents punts amb ofertes gastronòmiques molt interessants.

Prèviament, el divendres, tindreu l'oportunitat de participar en un "Tast per canviar de vorera", i la projecció de la pel·lícula "The kids are all right".

Per altra banda, el pregoner d'aquest any és el cuiner Arnau París, cosa que ens fa molta il·lusió en el que és l'any de la Gastronomia Catalana.


dimarts, 27 de maig del 2025

Bufem les espelmes tot embogtellant

El moment d'embotellar és molt important, doncs és quan posem en una ampolla la feina feta a la vinya i després al celler, i en el cas del nostre celler, representa l'inici d'un camí d'afinament en ampolla tot buscant el moment òptim per posar els vins al mercat.

Aquest any, la Lluna Vella del mes Maig ha estat el moment triat per fer aquesta feina, i concretament el dia 26, que coincideix amb el meu aniversari, però la feina prèvia comença uns mesos abans, quan encomanem ampolles, taps i reservem a Maquinaria Moderna, la màquina d'embotellar. 

I aquell matí, comença una gran coreografia en que cada element ha d'ocupar el seu lloc en cada moment per tal que tot rutlli. Ampolles aquí, taps allí, palets, safates, treure la premsa i altres elements del celler per tal que tot flueixi, i a les 8:30 arriba el camió amb la màquina d'embotellar i la descarreguem per posar-la al seu lloc.


Després de prop de 30 minuts en que la maquinària s'ha col·locat i connectat, toca fer neteja a fons i calibrar ampolla i tap, i a quarts de deu comencem a embotellar.



Aquest any hem embotellat Parhelia 2024 Gratallops Vi de Vila,  La Guinardera 2023 Vi de Paratge Guinarderes i dos vins que per primer cop sortiran al mercat com a Vi de Paratge Masos de Gratallops, Lluna Vella 2023 i Cèrcol Daurat 2023.


A les 2:00 hem acabat d'embotellar els quatre vins, i arriba el moment de dinar per recuperar forces.

Després de dinar, clausura del concert amb neteja dels equips i carregant-ho tot al camió, i quan el camió marxa queda la gestió de tots els residus, (cartró, palets i plàstic), i entrar un altre cop la premsa i demès, després d'haver rentat les tines i mànegues.


MOLTES GRÂCIES ALS COL·LABORADORS I PROVEÏDORS

diumenge, 25 de maig del 2025

Vins al Carrer 2025

Ahir vàrem tenir l'oportunitat de participar en una nova edició del "Vins al Carrer" que organitza el Celler & Degustació La Vallesana de Caldes de Montbui, i as any no ha estat passada per aigua, a diferència de l'any passat.

Com l'any anterior, vàrem anar-hi amb el Jonàs de Giol Porrera i va ser una altra oportunitat de parlar del Priorat, de la feina que fem, i en concret, vàrem parlar de Garnatxa, la nostra manera d'entendre Gratallops.

Però parlem del tast, tot un luxe compartir i explicar els nostres vins a un públic entregat i que ens van donar molt bones crítiques sobre els dos vins que portàvem al tast, La Guinardera 2020 i el Lluna Vella 2017. Com sempre el poder de la garnatxa i el seu caràcter camaleònic van fer les delícies dels que van tenir l'ocasió de tastar-los.

Moltes gràcies al Marc i tot el seu equip per donar-nos aquesta oportunitat d'explicar la nostra feina i per la feina ingent que van fer.

dissabte, 24 de maig del 2025

Tast de presentació de la Gratapride

Aquest dijous, l'Associació Cellers de Gratallops vàrem fer la presentació d'una nova edició de la Gratapride el Vinseum de Vilafranca del Penedès.

Va ser un acte en el que vàrem donar a tastar els nostres vins Cèrcol Daurat 2016 i Lluna Vella 2017, parlant com sempre de la garnatxa, la llicorella i la nostra manera de fer, basada en la idea de posar en una ampolla el caràcter de cada anyada i cada vinya.

Sorpresa entre els assistents, que en la majoria de casos no ens coneixien, i que com acostuma a passar, van quedar descol·locats amb com un vi amb la graduació dels nostres vins pot ser tant suau i de percepció alcohòlica més baixa.

La Gemma Morató, presidenta de l'Associació Cellers de Gratallops, va desgranar una mica el programa d'aquest any, i com hem convidat a un celler de cadascun dels pobles de la DOQ Priorat per ampliar-ne l'abast.

També va anunciar que el pregoner d'aquest any és l'Arnau París, cuiner i presentador del Pim Pam del programa Cuines de TV3.

Els veiem a Gratallops per la GRATAPRIDE!!!!!

dijous, 1 de maig del 2025

Herba!!!!

Fonoll Marí

El que feia falta els darrers anys era aigua, i com ja sabeu han estat 3 anyades difícils a causa de les minses pluges i del fort estrès hídric al que s'han vist sotmeses les nostres vinyes i amb produccions molt pel davall del que són les anyades normals.

Llaurant la Lluna Vella

Després d'una tardor del 2024 amb més de 300 litres i amb 162 litres per metre quadrat en el que portem d'any, ara ens afrontem a la força que té el nostre territori, i com l'herba, els cards i tota mena de vegetació surt del no res quan les condicions són les adients.

Lluna Vella abans i després.

Tot i tenir-ho llaurat, ara toca esmolar les eines i metre el pare llaura amb l'intercep la Lluna Vella, jo em carrego la desbrossadora a l'esquena per netejar la Parhelia i desbrossar tant les tires com els ribassos.

Abans i després a la Parhelia

Serà un any per reballar dur, però beneïda aquesta mena de feina, que treballar no ens fa por, i veure els nostres ceps com els veiem a hores d'ara, encara ens agrada més.

dijous, 17 d’abril del 2025

Els nostres amics de El Celler de l'Àvia

Els mercats municipals són essencials en la vida de les ciutats i barris, i tenen molt a veure amb el nostre caràcter mediterrani, i a l’avinguda de la Llibertat de Mollet del Vallès, trobareu el Mercat Municipal, espai on fa un parell d'anys va obrir les portes la parada d’en Toni. 

foto propietat de El Celler de l'Àvia

L'expressió, "al pot petit hi ha la bona confitura", s'escau a aquest espai en el que el Toni selecciona amb cura petits productors i vins de poca tirada que va descobrint. Sense cap mena de dubte es nota que no es tracta d'una botiga de vins en la que només entrar ja trobes el catàleg d'un o varis distribuïdors, es nota aquest caràcter personal.

foto propietat de El Celler de l'Àvia

Bon assessorament que t'ajudarà a trobar el vi que busques i per si fos poc, també fan tastos i ofereixen lliurament a domicili

Ara, si vas al mercat a comprar per fer un bon sopar, també hi trobaràs la nostra Lluna Vella 2017 amb la que pots acompanyar carns o un peix al forn, per exemple. 


Els podeu trobar a:

El Celler de l'Àvia

Mercat Municipal

Av. de la Llibertat, 14

08100 Mollet del Vallès

dissabte, 12 d’abril del 2025

Tastant per aprendre amb l'ACG


Aquesta setmana, l'Associació Cellers de Gratallops ha organitzat el primer dels tasts de vins del món per tal que els socis compartim aprenentatge i coneixement d'altres zones vitivinícoles, varietats i maneres de fer. 

En aquesta ocasió hem pogut fer un tast de vins de diferents zones de Grècia de la mà de la Mireia i l'Spiros de Satyrs, una petita empresa importadora de vins d'aquest país.



Vàrem començar per dos vins de la varietat Xinomavro elaborades pel mateix celler, però en blanc de blancs i amb una elaboració més tradicional.


El tercer vi era un blanc elaborat amb Savatiano de la zona de l'Àtica, un blanc treballat amb lies durant mig any i d'una varietat oxidativa que va recordar-me les garnatxes blanques de la nostra zona en algunes coses.


Un vi jove de Mavro Kalavrytino de la zona del Nord del Peloponès, amb una elaboració que recorda molts vins naturals i biodinàmics francesos.


El següent va ser un altre negre on la varietat Xinomavro es presenta cupejada amb Krasato i Stavroto, pura elegància.


Vàrem acabar amb vi negre de les illes Jòniques elaborat amb les varietats Mavrodafni i amb un 20% de Vostildi, de tall més rústic i herbaci.

Tot en un espai meravellós amb una vista privilegiada de la vall del riu Siurana, les explicacions i el profund coneixement d'aquesta parella ens ha transportat a un altre Mediterrani amb varietats diferents. Quin plaer compartir aquests moments amb els nostres companys dels 26 cellers de l'associació. 

Ara fins la propera, que serà de Rieslings alemanys.

dimecres, 2 d’abril del 2025

Aquest any plantem

Després de la decisió de arrancar i refer un parell dels bancals de La Guinardera i d'ampliar la zona de plantació al solar de la finca, i després de fer els terribles tràmits associats a l'arrencada, la rompuda, la sol·licitud de nova plantació pel solar, ara, arriba el moment de fer feina de debò.

Primer preparem el terreny, amb un parell de passades per trencar pedra i les prèvies llaurades per aflorar la mateixa.

Llavors arriba el moment de plantar les 900 garnatxes que podem plantar amb els drets de la zona arrancada aquest any. Les eines són les bàsiques, amb un cable marcat amb la distància entre els ceps, cups per posar en remull els cels i un perpal per fer els forats.


Després una bona regada per agermanar la terra i ja ho tenim.

dijous, 27 de març del 2025

S'acosta el Tastets de Gratallops

Tastets 2025 s'acosta, la que és la Fira del vi de Gratallops serà el dia 14 de Juny i contarà amb la participació dels cellers de la nostra vila i un aforament de 500 persones, com de costum.


Com cada any, hi haurà vins dels cellers per tastar en un bon ambient, sortejos de lots de vins de la Gratallops, música, cosetes per menjar i com ja vàrem fer l'any passat, podreu recollir els vins a la sala del Casal Flor de Maig per que no hagueu de carregar amb els vins mentre tasteu i gaudiu d'aquesta festa dels vins de Gratallops.

Foto propietat de Tastets

Com cada any, podreu tastar les garnatxes del nostre celler i descobrir la diversitat de vins i terroirs que només la Vila de Gratallops és capaç de donar.


Ja podeu comprar la vostra entrada al web https://vivetix.com/es/entradas-tastets-de-gratallops-2025-mrkm?s=link

Us hi esperem!!!!!


dimarts, 25 de març del 2025

Els nostres amics de La Viblioteca


Al cor de la Vila de Gràcia es troba la Viblioteca, un bar a vins i formatges que no us podeu deixar perdre si esteu a la zona.  Fundat el 2008 per Yolanda Villegas, sommelier i apassionada del món del formatge, l'oferta de vins i formatges és perfecte per a aquells que busquen una experiència gastronòmica única.

Foto propietat de la Viblioteca

Des dels seus inicis, la Viblioteca ha estat el lloc ideal per gaudir d’un sopar amb amics o en parella, amb una selecció de més de 60 formatges i una àmplia varietat de platets així com una gran selecció de vins per maridar-los, on ara podeu trobar la nostra La Guinardera, cosa que ens fa una particular il·lusió.

Ah, i també podeu demanar per emportar!

Els podeu trobar a:

Viblioteca

Carrer de les Guilleries, 10,

08012 Barcelona

dilluns, 24 de març del 2025

Plantant tutors

La vinya de la Parhelia va ser la primera que vàrem plantar en vas, i ara ha arribat el moment de substituir els tutors i varetes de formació que instal·larem quan la plantàrem.


A les visites, molta gent em pregunta per què vàrem decidir utilitzar tutors individuals i no fer sistemes d'emparrat, i en el fons va ser una decisió relacionada amb facilitar l'accés als ribassos, i per tant fer més còmoda de feina de desbrossat i neteja dels mateixos.

Els nous tutors d'acàcia, més longeus, ( es calcula que més de 25 anys), són també més alts i ens permetran lligar els sarments quan sigui de menester per llaurar i controlar la maduració, deslligant-los si s'escau.

Ostres, n'hi ha una colla!!!

dissabte, 22 de març del 2025

Pluges: Com va l'any?

L'any vinícola sembla tenir més bona pinta que de costum, i ara, que sembla que s'acaba aquesta tongada de pluges, és un bon moment per analitzar d'un venim i com anem per afrontar l'inici del cicle vegetatiu de la vinya.

Després de 3 anys amb una sequera extrema, i amb temperatures pel damunt del que seria normal, aquesta passada tardor, tot just acabada la verema, vàrem tenir una tongada de pluges que van deixar prop de 300 litres en un mes i mig, aigua que va servir per fer una primera aportació a les vinyes, i sense solvatar el dèficit d'aigua, si més no, va parar una mica el cop.


Les pluges caigudes des de començament d'any, i especialment el mes de març han tingut un efecte acumulatiu en les reserves hídriques de les nostres vinyes. A continuació podem veure la humitat acumulada a 10, 20, 40 i 60 centímetres de profunditat.


A tot això, la integral tèrmica acumulada des de començament del 2025 ens parla d'un any bastant més fred, aspecte important pel repòs de les vinyes, tal com mostra la gràfica següent:


Aquest clima més corresponent al que seria un any típic, han fet que el cicle vegetatiu de la planta s'hagi endarrerit 12 dies respecte l'any 2024, tal i com mostra la següent gràfica comparativa:


Sembla un bon any per plantar, cosa que farem tant aviat com pari de ploure, i també pot ser un any de recuperació de les plantes.

dimecres, 19 de març del 2025

PROWEIN 2025 al sac!

 


Com cada any des de en fa 10, el Bernat Andreu (Celler Carles Andreu), el Xavi Cedó (Celler Cedó Anguera), el Jordi Aixalà (Celler Aixalà Alcait) i jo (Celler Balaguer i Cabré), hem anat a la fira PROWEIN de Düsseldorf a presentar els nostres vins i trobar-nos amb clients que ja treballen amb nosaltres i mirar de fer-ne de nous.

Vista des de Johannisberg Schloss

Però, a diferència de les edicions anteriors, aquest any vàrem fer el viatge en avió a Frankfurt i un cop allí, vàrem llogar un cotxe per anar a Düsseldorf, però els que ens coneixeu ja sabeu que no deixem passar l'ocasió de visitar i tastar vins d'altres contrades. 

Schloss Vollrads

Aquest any vàrem fer una aturada el Rheingau per quedar meravellats d'una zona que em té enamorat pels seus vins, per la complexitat i acidesa dels seus Rieslings. Vàrem visitar Schloss Johannisberg i Schloss Vollrads, i dinar amb un Vi de Vila de la zona. Rialles, bon menjar i bon vi per agafar forces.

El vi

Un plat per començar l'adaptació

Després, a fer el muntatge i verificar que tot va arribar en condicions a la fira i un sopar auto-homenatge de benvinguda a la cerveseria Üriger, un clàssic entre els clàssics on gaudir de la millor cervesa tipus Alt.


Pel que fa a la fira, ha estat un any de reforç dels clienta que ja tenim, amb els que hem pogut quedar, tastar noves anyades i, amb sort, introduir noves referències al seu catàleg.

Tot i fer alguns contactes nous, es nota una certa incertesa en el moment i en l'afluència de compradors d'USA i europeus.


Ens veiem l'any que ve!!!!